Overslaan en naar de inhoud gaan

Tim Cook: bedrijven moeten geen crypto(valuta) ontwikkelen

Apple gaat geen eigen cryptovaluta uitbrengen omdat het vindt dat de creatie van geld in handen moet blijven van overheden. Dat zegt topman Tim Cook in een interview met het Franse Les Echos.
Tim Cook blij
© Apple
Apple

"Ik voel me niet comfortabel bij het idee dat een groep bedrijven een concurrerende valuta ontwikkelt", vertelt Cook aan het Franse medium. "Geld moet, net als Defensie, in de handen blijven van overheden. We kiezen onze volksvertegenwoordigers omdat we uitgaan van de verantwoordelijkheden van de overheid. Bedrijven zijn niet verkozen, zij hoeven hier zich niet aan te houden."

Sneer naar Facebooks cryptoplan

De Apple-directeur sluit uit dat zijn bedrijf met een eigen cryptomunt komt. De uitspraken zijn een indirecte sneer naar bijvoorbeeld Facebook, dat eerder dit jaar de Libra aankondigde. Libra moet in 2020 uitkomen in samenwerking met tientallen bedrijven, waaronder MasterCard, Uber, Vodafone en Spotify. Eerder deze week werd bekend dat een aantal deelnemende partijen zouden twijfelen aan de haalbaarheid van de Libra. Onder andere PayPal zou op het punt staan om uit het project te stappen. De Amerikaanse overheid, Europese instanties en allerlei andere toezichthouders doen onderzoek naar de mogelijke risico's van Libra, dat volgens Facebook een universeel en wereldwijd betaalmiddel kan worden. 

Apple Card-creditcard

Cook ziet meer in een samenwerking met bevestigde partijen. Zo bracht Apple onlangs zijn eigen Apple Card-creditcard uit in de Verenigde Staten. Hiervoor werkt het samen met Goldman Sachs. De creditcard werkt net als een traditionele in fysieke winkels, maar kan ook gebruikt worden op Apple-spullen. Het bedrijf lokt klanten met cashbackacties en lage kosten. Momenteel reist Cook door Europa, mogelijk om de interesse te peilen in een Europese release van de creditcard. In gesprek met Les Echos hint de Apple-topman dat er gekeken wordt naar een Franse bank om mee samen te werken. 

Over een eventuele Nederlandse release van de Apple Card is niets bekend. Hier kunnen Apple-gebruikers sinds een paar maanden aan de slag met de digitale betaaldienst Apple Pay, welke al langer beschikbaar is in andere landen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in