Innovatie & Strategie

Blockchain
financiële instelling

'Twijfel aan Facebooks cryptomunt onder financiële partners'

Niet alleen overheden kijken nu met scheve ogen naar Libra, de virtuele munt van Facebook.

© Libra.org
2 oktober 2019

Niet alleen overheden kijken nu met scheve ogen naar Libra, de virtuele munt van Facebook.

Visa, Mastercard en andere financiële partners van Facebook bij het optuigen van libra hebben twijfels over de cryptomunt. De bedrijven zouden hun betrokkenheid heroverwegen vanwege de kritiek van overheden op het libra-project, zo meldt The Washington Post op basis van ingewijden.

Facebook kondigde in juni aan met een eigen cryptovaluta te willen komen om Facebook-gebruikers een alternatieve betalingsdienst te bieden. Toezichthouders in diverse landen vrezen dat de munt concurrentieverstorend zal werken op echte valuta's, zoals de euro, de dollar en de yen. Ook zijn er bezwaren die te maken hebben met privacy en eventueel gebruik voor witwassen of financiering van terrorisme.

Bang voor toezicht

De financiële partners van Libra, die meewerken aan het optuigen en onderhouden van het betalingsnetwerk achter de nieuwe digitale munt, zouden bang zijn ook in het vizier te komen van toezichthouders. Om die reden weigeren ze vooralsnog een verzoek van Facebook publiekelijk het project te steunen, zo weet de Amerikaanse krant te melden op basis van ingewijden.

Facebook onthulde Libra als een potentiële manier om het wereldwijde financiële systeem te veranderen. Zo kan er met de beoogde betalingsdienst geld worden verstuurd zonder tussenkomst van banken, ook naar andere landen. In China deed internetreus Tencent eerder al iets min of meer vergelijkbaars door betalingen toe te voegen aan zijn populaire chatapp WeChat. Onder meer Visa en Mastercard zouden bij Libra aan boord zijn gesprongen uit vrees de boot te missen.

'Er wel uitkomen'

CEO Mark Zuckerberg van Facebook ging onlangs tegenover medewerkers uitgebreid in op kritiek over Libra, zo bleek uit recent uitgelekte opnames van zijn toespraak. Zo suggereerde hij er met toezichthouders wel uit te kunnen komen. De topman zei verder ook zich hevig te zullen verzetten tegen plannen van de Amerikaanse presidentskandidaat Elizabeth Warren om grote techbedrijven op te splitsen, mocht zij worden gekozen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.