Beheer

Privacy
Zendmast

'Telecomproviders maken zich zorgen om gewijzigde telecomwet'

'Providers moeten nieuwe database met gevoelige gegevens opzetten.'

© Ericsson
24 juni 2020

'Providers moeten nieuwe database met gevoelige gegevens opzetten.'

Het RIVM mag volgens een wetsvoorstel tijdelijk geanonimiseerde gegevens van telecomzendmasten gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. Maar de telecomproviders die deze data moeten gaan leveren, maken zich zorgen om die wet. Ze zijn onder meer bang dat opsporingsdiensten bij de opgeslagen informatie van de providers kunnen komen. 

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte in mei bekend dat hij de telecomwet tijdelijk aan wil passen, zodat het RIVM over de gegevens kan beschikken. Aan de hand van de wet moet duidelijk worden of er grote groepen mensen in een bepaald gebied zijn geweest op een specifiek moment van de dag, zodat de GGD in die regio eventueel actie kan ondernemen. 

De gegevens hiervoor worden - zodra de wet van kracht is - door het CBS verzameld en gecombineerd met informatie uit andere bronnen. Het CBS stuurt de gegevens vervolgens door aan het RIVM. Maar de telecomproviders zelf maken zich hier dus zorgen over, stellen anonieme bronnen tegenover de NOS

Nieuwe database nodig

Volgens de bronnen moeten de providers een nieuwe database aanleggen, met daarin gegevens van gebruikers. Volgens één van de bronnen moet een provider kunnen vaststellen uit welke gemeente iemand komt, wat betekent dat de database weergeeft in welke gemeenten iemand in de afgelopen 30 dagen is geweest. Die data wordt via zendmasten verzameld. Ook moet vastgesteld worden wie waar is geweest, waarvoor bijvoorbeeld het 06-nummer omgezet kan worden in een unieke code. Via deze verzamelde gegevens is mogelijk te achterhalen om wie het precies gaat en waar diegene waarschijnlijk woont.

Deze informatie is volgens insiders uit de telecomindustrie mogelijk ook interessant voor opsporingsdiensten, aangezien deze gegevens op dit moment niet verzameld worden. Twee andere bronnen zeggen echter tegenover de NOS dat via de database niet te achterhalen is om wie het precies gaat. 

Diverse bronnen vragen zich daarnaast af in hoeverre de maatregel nuttig is. Ze hebben kritiek op het bewerken van de data als de gegevens geanonimiseerd een provider verlaat. 

Wet wordt nog behandeld

Hoe de wet precies geïmplementeerd gaat worden, is nog onduidelijk. Het ministerie van Economische Zaken zegt dat hier nog naar wordt gekeken door het CBS, het RIVM en de providers. De wet moet bovendien nog door de Tweede en Eerste Kamer heen komen. Mocht de wet in beide Kamers aangenomen worden, dan geldt deze een jaar. De wet kan na die tijd eventueel nog worden verlengd. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.