Innovatie & Strategie

Wetenschap
Schiphol

Talent kunstmatige intelligentie ontvlucht Europa

Europa dreigt opnieuw de boot te missen in een belangrijke IT-ontwikkeling.

18 juni 2018

Europa dreigt opnieuw de boot te missen in een belangrijke IT-ontwikkeling.

Europa loopt echt ver achter bij investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Als gevolg daarvan verdwijnt vele talent aan universiteiten en bedrijven in de VS, Canada en China, waarschuwen 150 hoogleraren. Er moet een Europese strategie voor AI komen. Anders dansen we ook op het gebied van ethiek straks naar de pijpen van landen die daar andere standaarden voor hanteren.

Op initiatief van onder meer de Leidse hoogleraar Holger Hoos hebben 150 wetenschappers uit twintig landen een oproep gedaan aan de Europese Commissie om haast te maken met het stoppen van de braindrain. Zij hebben daartoe alvast de Confederation of Laboraties for Artificial Intelligence Research in Europe (CLAIRE) in de steigers gezet.

Het Europees natuurkundig onderzoeksinsituut CERN is daarbij een voorbeeld hoe Europa een koppositie kan verwerven. Voor AI is een vergelijkbare 'CLAIRE hub' nodig waar de allerbeste infrastructuur en ondersteuning aanwezig is om excellent wetenschappers op tijdelijke basis aan de slag kunnen. Verder zou deze hub nauwe banden met 'Centres of Excellence in AI' verspreid over de Europese lidstaten moeten hebben. 

Controle op de black box

Wereldwijd aan de top meedraaien is ook om een andere reden nog erg belangrijk, benadrukt Hoos tegenover de NOS. Veel AI zit in een black box. Als wij als Europeanen niet in staat zijn om zo'n black box te bouwen, is het erg moeilijk te weten wat daar binnenin gebeurt, stelt hij. En dat is belangrijk om te begrijpen wat bedrijven doen met data die ze over hun klanten verzamelen. Wetgeving alleen is niet voldoende om ze te verhinderen die data te gebruiken op een manier waar wij moeite mee hebben.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.