Overslaan en naar de inhoud gaan

Google belooft AI ‘netjes’ in te zetten

Google publiceert zeven principes die het wil toepassen bij het ontwikkelen van artificial intelligence. Het zegt ook AI niet in te gaan zetten voor technologie die schade veroorzaakt, voor wapens of voor technologie die indruist tegen normen, internationale wetten of mensenrechten.
Kunstmatige intelligentie
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

“We erkennen dat een technologie met zoveel impact vragen oproept over hoe het wordt gebruikt. Hoe AI wordt ontwikkeld en gebruikt zal de komende jaren veel impact hebben op de maatschappij. Als leider op het gebied van AI, voelen we ons verantwoordelijk om dit goed te doen”, schrijft Google-CEO Sundar Pichai in een blog.

Oneerlijke bias

De zeven principes liggen voor de hand. Het bedrijf zegt de technologie in te zetten zodat het voordeel oplevert voor de maatschappij, het belooft oneerlijke bias te vermijden, de technologie wordt gebouwd en getest voor veiligheid, mensen moeten op de AI kunnen bouwen, privacy wordt gerespecteerd, hoge wetenschappelijke standaarden worden gehanteerd en de technologie wordt alleen beschikbaar gesteld voor gebruik dat aan deze principes voldoet.

Pichai noemt expliciet een aantal gebieden waar Google niet aan gaat bijdragen. Een daarvan is technologie die schade veroorzaakt, of dat vermoedelijk zal doen. Ook wapens en andere technologie worden genoemd. Intern was er bij het bedrijf ophef over samenwerking met het Amerikaanse leger. Een aantal medewerkers protesteerde daartegen via een brief aan de topman.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in