Overslaan en naar de inhoud gaan

Beleidsmakers snappen niks van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie ontwikkelt makkelijk tot systemen die discrimineren. De voordelen van kunstmatige intelligentie moeten eerlijk en democratisch worden verdeeld in de maatschappij. Het zijn maar twee voorbeelden van heikele onderwerpen in een lijvig rapport dat werkgevers, toezichthouders en beleidsmakers in verschillende bedrijfstakken zoals industrie, gezondheidszorg, onderzoek en internationale samenwerking, inzicht moet geven in de potentiële effecten van kunstmatige intelligentie.
On AI and Robotics
© The University of Manchester
The University of Manchester

"Het gevaar is dat in deze datagedreven beslisprocessen sommige sociale groepen buiten de boot vallen, ofwel omdat ze toegang missen tot de apparatuur die nodig is om deel te nemen, ofwel omdat de gebruikte datasets geen informatie bevatten over de behoeften, voorkeuren en belangen van gemarginaliseerde en minder bedeelde bevolkingsgroepen", zegt Barbara Ribeiro. Zij is hoofdauteur van het rapport 'On AI and Robotics: Developing policy for the Fourth Industrial Revolution' en werkt aan het Manchester Institute of Innovation Research van The University of Manchester.

Ribeiro benadrukt dat investeringen in de AI uiteindelijk betaald worden door belastingbetalers. Daarom moeten de beleidsmakers er voor zorgen dat de voordelen ook ten goede komen aan alle bevolkingsgroepen. Kunstmatige intelligentie is afhankelijk van big data en van het gebruik van algoritmes. Die beïnvloeden het besluitvormingsproces in het publieke leven en op het gebied van sociale zaken, publieke veiligheid en stedelijke planning. Ribeiro: "Het waarborgen van sociale rechtvaardigheid in de ontwikkeling van AI is essentieel."

Beleidsmakers zijn onvoldoende op de hoogte

In het rapport wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen kunstmatige intelligentie (AI) en robotica. "Het zijn twee volstrekt gescheiden technologieën, hoewel voor beiden geldt dat de uitdagingen waar bedrijven en beleidsmakers voor staan, vaak vergelijkbaar zijn." De verschillen tussen de twee wordt vaak niet begrepen, niet alleen niet door het grote publiek, maar ook door beleidsmakers en werkgevers. "Dit is iets wat aandacht moet krijgen."

Het rapport gaat in op de kansen voor zowel robotica en AI. "Het is erg belangrijk dat beleidsmakers zich bewust zijn wat robottechnologie nu wèl en nìet kan, maar ook begrijpen wat de technologie mogelijk kan betekenen in de komende 5 jaar."

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in