Overslaan en naar de inhoud gaan

Tablet zal netbook op termijn verdringen

De verkoop van draagbare pc’s zoals notebooks en netbooks is in het eerste kwartaal met 31 procent toegenomen tot 31,32 miljard dollar. Het hoge groeicijfer is nu nog vooral te danken aan een sterke vraag naar netbooks, maar tablets zullen hun rol spoedig overnemen. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker DisplaySearch.
iPad1
© Apple
Apple

Tussen de diverse categorieën draagbare pc’s bestaan grote groeiverschillen. De mini-notebooks (netbooks) en tablets springen eruit, met een omzetgroei van jaar op jaar met 56 procent tot 3,5 miljard dollar. Daarentegen kromp de verkoop van de relatief dure ‘ultraportables’ met 4 procent tot 1,8 miljard dollar.

Het lijkt er volgens DisplaySearch op dat het zwaartepunt verschuift van netbooks naar ‘slate’- en tabletmodellen. Eind 2009 bestonden die nog nauwelijks, maar de iPad van Apple bracht daar dit jaar verandering in. In het eerste kwartaal pompte Apple al bijna 0,7 miljoen iPads in de distributiekanalen en in de eerste 2 maanden van het tweede kwartaal nog eens 2 miljoen.

DisplaySearch verwacht dat het aandeel van de iPad blijft groeien. Naarmate in de tweede helft van dit jaar meer tablets en slates op de markt komen, zal het aandeel van de netbooks verder dalen. Goedkope mini-notebooks worden in westerse landen vooral als tweede of derde pc aangeschaft. In opkomende markten hebben netbooks de drempel om een eerste pc te kopen verlaagd.

Met de komst van de slate- of tablet-pc verwacht DisplaySearch een verandering in koopgedrag. Consumenten zullen net als bij smartphones een ‘à la carte-model’ volgen voor het toevoegen van functionaliteit door kleine applicaties te downloaden, onder meer bij de App Store van Apple en de Android Market. Het gebruik van tablets en slates voor media-applicaties (foto’s, video’s) stelt volgens de onderzoekers wel zeer hoge eisen aan weergavekwaliteit, duurzaamheid en energieverbruik van het beeldscherm.

Laptops die dienen ter vervanging van een desktop-pc, blijven ver in de minderheid. Ze zijn naar verhouding groot en zwaar en komen zelden van hun plaats. In het eerste kwartaal nam de verkoop van dit type draagbare pc wel bovengemiddeld toe, met 38 procent tot ruim 2,9 miljard dollar. Volgens DisplaySearch schoot de verkoop van desktopvervangers vooral in de EMEA-regio en Japan omhoog.

Nog steeds vormen ‘gewone’ laptops, gemeten naar omzet, verreweg de grootste categorie. De verkoop daarvan steeg met 31 procent tot 23,1 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in