Overslaan en naar de inhoud gaan

Structureel tekort aan IT'ers aanpakken met niet-technische 'buitenstaanders'

Het aanhoudende tekort aan IT'ers dwingt zoekende werkgevers tot nieuwe maatregelen, waarbij eerdere adviezen en aanpakken inmiddels normaal zijn geworden. Het tekort is namelijk structureel en niet cyclisch, stelt ING Bank die adviseert niet-technische mensen aan te trekken.
Zoeken naar werknemers
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

"Een uitmuntend personeelsbeleid is inmiddels een hygiënefactor en weinig onderscheidend meer", stelt de bank in sectorupdate ICT. "Bedrijven moeten daarom opnieuw nadenken over hoe ze het invullen van vacatures aanpakken." Een 'traditioneel' middel als wegkapen bij de concurrent biedt volgens de bank geen soelaas.

Aanvalsplan voor actieplan

De stormachtige opkomst van AI nu geeft veel werkgevers (en onder druk werkende IT'ers) hoop op verlichting van het tekort (en de hoge werkdruk). Terwijl AI weliswaar kan helpen, zijn IT'ers nog altijd nodig en door voortdenderende digitalisering zelfs in toenemende mate. Begin dit jaar hebben brancheverenigingen NLdigital, Dutch Data Center Association, Dutch Cloud Community, Fiber Carrier Association en Cyberveilig Nederland het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT'ers opgesteld.

Deze vijf brancheorganisaties presenteren in dat plan vijf pijlers om bij te dragen aan het EZK-actieplan Groene en Digitale Banen, dat voor meer instroom in de ICT moet zorgen. Die pijlers omvatten meer digitale zaken in onderwijs en beroepskeuze, meer diversiteit, maar ook minder aandacht voor opleiding en juist meer aandacht voor vaardigheden.

Praktijkvoorbeelden

Laatstgenoemde betreft omscholing van werknemers tot IT'ers, waarbij de sectordoorkruisende aard van die beroepsgroep goed gebruik kan maken van sectorkennis die mensen hebben. De analisten van ING Bank lijken hier op aan te haken met het advies van 'nieuwe vijvers' voor IT-arbeidskrachten.

"Een van de oplossingen [voor het structurele tekort aan IT'ers - red.] is het uitbreiden van de wervingspool naar de niet-technische werknemers", schrijft de bank. "Inmiddels zijn er al meerdere succesvolle initiatieven die laten zien dat het kan." Daarbij verwijst de bank naar praktijkcasussen van Amerikaanse werkgevers als The Hartford, MSC Industrial Supply en Novant Health. Dit zijn respectievelijk een financiële dienstverlener, een fabrikant van metaalbewerkingsmachines en een zorgverlener.

Zelf opleiden en jong talent aantrekken

Deze verschillende bedrijven hebben elk initiatieven ontplooid om potentiële IT'ers aan te trekken vanuit buiten de IT-sector. Dit omvat bij The Hartford een intern opleidingsprogramma tot software-ontwikkelaar, een 19-weeks bootcamp om full-stack developers te 'kweken' en een 12-weeks programma om data engineer te kunnen worden. Ook is er een bedrijfsbrede focus op - en ruimte voor - het volgen van opleidingen plus het schrappen van managementvereisten voor carrièrekansen in de IT-organisatie.

Bij MSC is er bewust gekozen voor het ontwikkelen van toekomstig talent waarbij er dus meer stagiairs in huis worden gehaald. De meeste van die jongeren krijgen na afstuderen een baan aangeboden, om zich dan de komende twee tot drie jaar in een speciale groep van 'jaargenoten' verder te kunnen ontwikkelen. Bij Novant wordt er actief gezocht naar scholieren en studenten om het tekort aan IT'ers aan te pakken. Een speciaal programma geeft part-time en full-time onderwijsvolgers (vanaf 16 jaar) de kans om zich aan te melden voor specifieke IT-opdrachten, op basis van hun vaardigheden en interesses.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in