Loopbaan

Carriere
personeelswerving

Zo lossen we het tekort aan ICT'ers op, aldus brancheclubs

Aanvalsplan voor tekort ICT'ers overhandigd aan minister van Economische Zaken en Klimaat. 

2 februari 2023

Nederland kent een enorm tekort aan IT'ers. Het UWV spreekt zelfs van ongekende krapte op de IT-arbeidsmarkt, terwijl het land steeds verder door blijft digitaliseren en de vraag naar talent steeds verder toeneemt. Dus hoe lossen we dat enorme tekort op? Brancheverenigingen NLdigital, Dutch Data Center Association, Dutch Cloud Community, Fiber Carrier Association en Cyberveilig Nederland hebben daartoe het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT'ers opgesteld. Het aanvalsplan werd vandaag overhandigd aan minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Tegenwoordig is iedereen - van zorg en onderwijs tot lokale en Rijksoverheid - afhankelijk van ICT, zo benadrukken de vijf brancheorganisaties in een persbericht. En daarmee zijn goede ICT'ers dus ook broodnodig. Werkgevers zouden de schaarste aan goed opgeleid personeel dan ook als grootste bedreiging voor toekomstige groei zien. Bij de Rijksoverheid zijn de gevolgen zelfs nu al zichtbaar, zo bleek eerder uit onderzoek van AG Connect, dat in het Actieplan nog eens wordt aangehaald. Driekwart van de overheden loopt nu al vast met hun IT-projecten, als gevolg van het tekort aan personeel.

Er is dus meer instroom in de ICT nodig, waar ook vanuit de overheid aan gewerkt wordt. Zo werkt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan een Actieplan Groene en Digitale Banen. De vijf brancheorganisaties presenteren in hun actieplan vijf pijlers om daaraan bij te dragen, die zich vooral focussen op het opschalen van bestaande initiatieven. "De tijd voor nieuwe experimenten en leuke initiatieven is voorbij. De noodzaak voor samenwerken en opschalen is ongekend", aldus de brancheorganisaties.

Plannen voor het onderwijs

Allereerst willen de brancheorganisaties meer promotie voor de keuze voor ICT- en technische beroepen, zodat kinderen op een jongere leeftijd ontdekken dat ook hier opties zijn. "Al op jonge leeftijd vormen kinderen hun eerste interesseprofiel van wat ze later willen worden en daarin hebben ICT en technische beroepen nog niet de aandacht en bekendheid die ze kijkend naar de toekomstige marktvraag moeten hebben. Het breed inzetten op kiezen voor techniek en ICT vanaf basisonderwijs is daarin een vereiste", zo stellen de brancheorganisaties in het actieplan.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!