Overslaan en naar de inhoud gaan

Personeelstekort zet rem op groei techbedrijven

Maar liefst 43% van de ondernemers met een techbedrijf geeft aan dat het personeelstekort de groei van hun bedrijf begrenst. Dat meldt ING in zijn sectorupdate. Desondanks verwacht de bank wel dat de techsector in 2023 blijft groeien, namelijk met 4,5%.
Man werkt in zijn eentje in lege ruimte.
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het groeitempo blijft daarmee gelijk aan dat in 2022, aldus de bank in zijn sectorupdate. Vooral de stijgende vraag naar cybersecuritydiensten en IT-dienstverlening - zoals het uitbesteden van IT-diensten en IT-infrastructuur - zorgen voor die groei in 2023. Maar ING stipt ook aan dat techdiensten voor veel bedrijven en andere instellingen zo belangrijk zijn geworden dat de sector hard blijft groeien, ook al groeit de Nederlandse economie langzamer.

Toch zijn er ook wat zorgen. Denk aan de aanhoudende onzekerheid van toeleverketens door de oorlog in Oekraïne en geopolitieke spanningen. Een goed voorbeeld hiervan is het wereldwijde chiptekort. En ook de toenemende consolidatie van de sector en de hogere financieringskosten zorgen ervoor dat de volumegroei niet hoger is dan vorig jaar, aldus ING.

Personeelstekorten

Maar ook de personeelstekorten spelen techbedrijven dus parten. In het eerste kwartaal van 2023 zegt 43% dat het personeelstekort de groei van hun bedrijf begrenst, tegenover 46% in het derde kwartaal van 2022. Het aantal openstaande vacatures in het derde en vierde kwartaal van 2022 bleef dan ook hoog, al daalde dat aantal wel met bijna 6.000 ten opzichte van de piek in het tweede kwartaal van 2022.

De daling in vacatures heeft volgens ING met name te maken met de grote ontslagrondes bij diverse grote techbedrijven, zoals Booking.com en Google. "Het ontslagen personeel is snel opgepikt door andere bedrijven in de sector, zo hebben Nederlandse TMT-bedrijven een belangrijke slag kunnen slaan op de arbeidsmarkt", aldus ING.

Volgens de bank zien veel techondernemers de toekomst bovendien zonnig in: 89% verwacht bijvoorbeeld dat ze hun investeringen gelijk kunnen houden of zelfs te kunnen verhogen. En dat optimisme is gegrond, aangezien 90% van de techondernemers zijn winstgevendheid in het eerste kwartaal zag verbeteren of gelijk zag blijven. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in