Overslaan en naar de inhoud gaan

Sonos sleutelt aan besturingssysteem na commotie

Sonos - het bedrijf achter de gebruiksvriendelijke draadoze geluidssystemen - werkt aan een splitsing in het besturingssysteem om verontwaardigde klanten tevreden te stellen.
Sonos Play 5
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Sonos-CEO Patrick Spence maakte gisteren in een blog bekend te werken aan een splitsing in het besturingssysteem zodat audioapparatuur van de eerste en tweede generatie naast elkaar kunnen blijven werken in een opstelling. Nieuws daarover komt binnen enkele weken. Een oplossing voor de continuïteit van de eerste generatie Sonos-apparaten gaf hij echter niet.

Klanten werden afgelopen dinsdag op harde wijze geconfronteerd met het feit dat 'slimme' varianten van producten waaraan ze gewend waren, de nare eigenschappen van computers krijgen. Na relatief korte tijd zijn de chips en het geheugen in het apparaat niet meer geschikt om updates te verwerken. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de fabrikant nieuwe eigenschappen wil toevoegen die niet compatibel zijn met de hardware. Deze situatie zal zich de komende jaren vaker voor gaan doen.

Een investering in goede geluidsapparatuur behield altijd vele jaren zijn waarde, was het niet in eigen gebruik dan wel op de tweedehands markt. Zo niet met de Sonos-apparaten die naast goede speakers in klein formaat eigenlijk een computer en router bevatten om de verschillende componenten als een geheel te laten functioneren en te besturen met een smartphone-app. En Sonos bedacht sinds de oprichting in 2002 een hele reeks componenten en stimuleerde klanten ze in verschillende vertrekken op te stellen. De echte Sonos-liefhebber spendeerde er makkelijk vele duizenden euro's aan, allemaal in de verwachting er tot in lengte van jaren plezier van te hebben.

Oude apparatuur geen updates meer

Daar dacht Sonos anders over. Het besturingssysteem moet geschikt gemaakt worden voor nieuwe functies, bijvoorbeeld spraakherkenning zodat het kan samenwerken met digitale assistenten. Dinsdag liet het bedrijf daarom weten dat alle apparatuur van de eerste generatie (tot 2015 verkocht) vanaf mei geen updates meer ontvangen, hooguit nog een beveiligingsupdate.

Door continue aanpassingen in de streaming-audiodiensten zoals Spotify, ligt het voor de hand dat deze na enige tijd niet meer op de oudere Sonos-apparaten werken. Bovendien - zo kondigde Sonos aan - omdat er slechts één besturingssysteem kan functioneren op een de combinatie van verschillende apparatuur in een netwerk, krijgen ook apparaten van de tweede generatie in zo'n gemixte situatie, geen updates meer. Daar komt nu dus verandering in met de splitsing van het besturingssysteem.

Spence benadrukte in zijn excuusblog dat hij klanten niet wil dwingen over te stappen naar de nieuwe varianten van de componenten. Hij belooft daarom deze apparaten zo lang als mogelijk is, te laten functioneren. Om het voor klanten aantrekkelijker te maken over te stappen, kondigde Sonos wel al eerder een inruilprogramma aan. Bij inlevering van de oude apparaten kan 30% korting op een nieuwe variant worden gekregen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in