Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Samsung-chip

Samsung zet AI in voor chipontwerp

Samsung zet AI-functies in van software voor chipontwerp.

Samsung Exynos chip © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Honou
16 augustus 2021

Samsung zet AI-functies in van software voor chipontwerp.

Toekomstige uitvoeringen of generaties van Samsungs eigen Exynos-chips worden mede ontworpen door kunstmatige intelligentie (AI). De Zuid-Koreaanse elektronicagigant gebruikt AI-functionaliteit die is opgenomen in de ontwerpsoftware van toolmaker Synopsys. Samsung is één van de eerste chipmakers die dit doet.

Grote techbedrijven met chipproducerende activiteiten onderzoeken al enige tijd de mogelijkheden van AI voor het almaar complexere werk van chipontwerp. Onder meer GPU-maker Nvidia, CPU-maker IBM en TPU-maker Google zijn hier actief mee bezig. Laatstgenoemde heeft vlak voor de zomer een nieuw AI-model ontwikkeld dat chipontwerpers maanden aan lastig werk uit handen neemt, en dat veel sneller uitvoert.

Van wetenschap naar productie

Samsungs gebruik van AI voor zijn eigen chipontwerp is door een woordvoerder bevestigd aan techmagazine Wired. Het gaat hierbij om de Exynos-chips die worden gebruikt in onder meer smartphones, waaronder Samsungs eigen toestellen. Het is nog niet bekend wanneer het AI-ontwerp van chips gereed zal zijn en wanneer de door AI ontworpen chips in productie gaan. Ook is nog onbekend in wat voor producten die chips dan dienst gaan doen.

CEO Aart de Geus van Synopsys stelt dat Samsungs gebruik van AI-functionaliteit voor chipontwerp de primeur is voor daadwerkelijk commercieel processorontwerp. Tot op heden is inzet van kunstmatige intelligentie voor het complexe ontwerpen van chips vooral een wetenschappelijke onderzoeksactiviteit. De DSO.ai-tool van Synopsys (voor design space optimization) gebruikt machine learning en reinforcement learning (RL) om optimaal gebruik te vinden voor de ontwerpruimte van chips.

AI maakt de toekomst?

DSO.ai is in maart vorig jaar onthuld en heeft de ASPENCORE World Electronics Achievement Award gewonnen voor meest innovatieve product van 2020. De algemene aanname is dat AI-gebruik een doorbraak kan bewerkstelligen in het ontwerpen van steeds geavanceerdere en steeds krachtigere chips. Synopsys is hierbij een toeleverancier die diverse chipontwerpende bedrijven bedient en zou daarmee het lerend vermogen van zijn software van een brede basis kunnen voorzien. Concurrent Cadece Design Systems is ook uit op een stuk van deze taart die naar verwachting flink groter gaat worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.