Loopbaan

Carriere
industriële robot

Robotisering geen gevaar voor werk in industrie

Robot kan tekort aan gekwalificeerd personeel verlichten.

industriële robot © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Garry Knight
10 september 2018

Robot kan tekort aan gekwalificeerd personeel verlichten.

Nederlandse industriële bedrijven verwachten veel van de komst van de robot in bedrijfsprocessen, ook wat betreft werkgelegenheid.

Meer dan de helft van de bedrijven - ondervraagd in een enquête ter gelegenheid van de Dag van de Industrie vandaag - denkt dat de werkgelegenheid niet verandert door de toenemende rol van robots in de industrie. Een op de vijf bedrijven denkt zelfs dat de werkgelegenheid toeneemt. Het karakter van het werk gaat volgens de meerderheid wel veranderen. Nog geen 10 procent van de ondervraagden verwacht dat de robotisering ten koste gaat van banen.

De enquête werd gecoördineerd door VNO/NCW en MKB Nederland, maar is tevens een initiatief van FHI, FME, FNLI, Koninklijke Metaalunie, NRK, UNETO-VNI en de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. De enquête werd ingevuld door meer dan 200 bedrijven, voor een groot deel uit het MKB.

Robot vangt tekort aan personeel op

De ondervraagden zijn vrijwel allemaal (>90%) enthousiast over de mogelijkheden die digitalisering en robotisering voor hun bedrijfsvoering kan betekenen. De reden dat ze weinig aanleiding zien voor baanverlies is wellicht dat 80% het tekort aan goed opgeleid personeel als meest belemmerende factor voor groei noemt. Meer automatisering levert dan de mogelijkheden de resterende taken te herverdelen. Onvoldoende prioriteit bij de overheid met betrekking tot onderwijs en innovatie, is een belangrijk kritiekpunt op het huidige industriebeleid van het kabinet.

1
Reacties
Ferry de Jong 10 september 2018 14:16

Als de robot het tekort aan personeel op opvangt, dan kost het toch banen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.