Management

Privacy
Facebook

Rijksoverheid koerst af op stoppen met Facebook na privacy-onderzoek

Onderzoekers vinden zeven grote risico's voor gegevensverwerking. 

18 november 2022

Onderzoekers vinden zeven grote risico's voor gegevensverwerking. 

De rijksoverheid ligt op ramkoers met Facebook. De Amerikaanse techreus zal diverse maatregelen moeten nemen om te voldoen om alle risico´s rondom de gegevensverwerking van Nederlandse overheidspagina’s weg te nemen. Dat is de althans uitkomst van een privacy-onderzoek van Privacy Company in opdracht van het Rijk.

Het Rijk liet een zogeheten data protection impact assessment (DPIA) uitvoeren om te beoordelen of er risico’s zijn voor burgers bij de gegevensverwerking op overheidspagina’s op Facebook. Het onderzoek werd in gang gezet nadat de Duitse privacywaakhond de Duitse overheid sommeerde om ermee te stoppen vanwege diverse risico's.

De onderzoekers vonden maar liefst zeven hoge risico’s bij de gegevensverwerking en één laag risico. Facebook informeert volgens de onderzoekers niet duidelijk genoeg wat er met gegevens van burgers op overheidspagina´s gebeurt en hoe nieuwsoverzichten van gebruikers worden samengesteld.

Misleiding over cookies

Ook concludeert Privacy Company dat Facebook volgcookies op een misleidende manier gebruikt. Er worden gegevens over het gedrag van bezoekers verzameld, zonder dat inzage wordt gegeven in de logica om gepersonaliseerde berichten en advertenties op basis van die gegevens.  

De onderzoekers maken zich daarnaast zorgen over de doorgifte van persoonsgegevens aan derde landen en derde partijen. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze in gesprek is met Meta over het nemen van maatregelen. Wanneer de risico’s niet voldoende worden weggenomen, zal Nederland stoppen met Facebook, zo geeft Van Huffelen aan.

Ethische aspecten 

De staatssecretaris wil ook dat er wordt gekeken naar de ethische aspecten van het gebruik van Facebookpagina’s door de rijksoverheid. Er is daarom ook een Human Rights Impact Assesment (HRIA) uitgevoerd. Maar vanwege het gebrek aan inzicht in de algoritmes en de data die daarbij wordt gebruikt was het bij veel mensenrechten onmogelijk om een harde uitspraak doen over de impact. Van Huffelen wil dat ook dit aspect meetbaar wordt en gaat daarover ook met Facebook in gesprek.

Het privacy-onderzoek naar Facebook volgt na enkele andere DPIA's waarbij het de rijksoverheid lukte om diverse maatregelen af te dwingen bij Amerikaanse techreuzen. Zo deed Google diverse aanpassingen na onderzoeken in opdracht van het Rijk.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.