Beheer

Security
windmolens

Ransomware-aanval verstoort Nederlands windmolenpark

Geen directe aanval op windmolens, antwoordt minister op Kamervragen.

© Shutterstock Hien Phung Thu
17 augustus 2022

Geen directe aanval op windmolens, antwoordt minister op Kamervragen.

De aanleg van windmolenpark Oude Maas kampt met storm- én cyberproblemen. Het nog in ontwikkeling zijnde park ìs geplaagd door stormschade en door een ransomware-aanval op een toeleverancier. Dit blijkt uit antwoorden op Kamervragen waarbij de indiener - ten onrechte - meende dat er vijf windmolens al maandenlang stilstaan door een cyberaanval.

"In februari 2022 is er sprake geweest van stormschade, waardoor onderdelen op de locatie zijn beschadigd. In juli zijn twee windmolens gerepareerd. Deze stormschade staat los van de digitale aanval op de windmolenleverancier Nordex van april dit jaar", schrijft minister Rob Jetten, die over Klimaat en Energie gaat.

Kantoor-IT

Naast de twee door storm beschadigde windmolens zijn er nog drie waarvan het geplande proefdraaien niet is doorgegaan. Dat laatste is wél veroorzaakt door een cyberaanval, geeft Jetten aan. De bewindsman geeft antwoord op vragen van JA21-lid Joost Eerdmans, voorheen van de politieke partij FVD (Forum voor Democratie). Eerdmans verwijst naar een toename aan cyberaanvallen op windturbines op Europees grondgebied.

Het security-incident van april dit jaar betreft de Duitse toeleverancier Nordex. Daar is een IT-applicatie van de organisatie, voor kantoorautomatisering, geraakt door een digitale aanval. Minister Jetten schrijft dat dat geen impact heeft gehad op de hardware die toegang heeft tot de besturing van de windmolens. De continuïteit van de dienstverlening is volgens hem dus niet in gevaar geweest.

"Er is dus geen sprake van een directe succesvolle cyberaanval op windpark Oude Maas, Nordex is slechts een toeleverancier van het windpark." Toch is het proefdraaien van drie windmolens op het in aanbouw zijnde windpark langs de rivier niet doorgegaan.

Rusland

Op verdere vragen over andere aanvallen en pogingen daartoe - plus succes en impact daarvan - moet de energieminister het antwoord schuldig blijven: "Er bestaat geen algeheel overzicht van (pogingen tot) cyberaanvallen op specifieke sectoren zoals windenergie". De digitale afpersing van Nordex is opgeëist door ransomwarebende Conti, die eerder steun heeft betuigd aan Rusland in de invasie van Oekraïne.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.