Overslaan en naar de inhoud gaan

120 tandartspraktijken dicht door cyberaanval

Colosseum Dental Benelux - een groot tandartsbedrijf met meer dan 130 tandartspraktijken in België en Nederland - is getroffen door een cyberaanval. Daardoor zijn sinds donderdag zo'n 120 tandartspraktijken in Nederland noodgedwongen gesloten.
hack
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Colosseum Dental Benelux bevestigt de aanval tegenover RTL Z en zegt aangifte te gaan doen bij de politie. Ook is de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht over de aanval.

Wat er precies gebeurd is, is niet bekendgemaakt. Het bedrijf spreekt alleen van een 'cyberincident'. Maar Dave Maasland, CEO van ESET Nederland, zegt tegenover RTL dat de aanval alle kenmerken van een ransomware-aanval in zich heeft, al sluit hij andere aanvallen niet helemaal uit. Zo stelt een anonieme bron van de nieuwssite dat het personeel geen toegang heeft tot de patiënthistorie van klanten. "Het stilvallen van een operatie, niet bij systemen of websites kunnen, aangifte bij de politie en een melding bij de AP, dat wijst allemaal die kant op", aldus Maasland.

Volgende week mondjesmaat open

Colosseum Dental Benelux werkt nu aan het herstellen van de systemen. Naar verwachting kunnen de praktijken volgende week mondjesmaat weer open. 

Ook wordt er met externe partijen onderzoek gedaan naar het incident. Of er patiëntgegevens zijn buitgemaakt, wil het bedrijf niet delen. Ook is niet bekend wie er achter de aanval zit. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in