Overslaan en naar de inhoud gaan

Python opnieuw flink populairder geworden in 2020

De programmeertaal Python is in 2020 opnieuw populairder geworden. De taal zag zijn populariteit stijgen met 2 procent, wat het de titel TIOBE programming language of the year oplevert. Maar ook C++, C, Groovy en R werden in 2020 meer gewaardeerd.
Python

Python staat in de TIOBE-index van 2020 op de derde plek. De index houdt maandelijks aan de hand van zoekresultaten bij hoe populair programmeertalen zijn. C en Java vechten al jaren om de eerste plek in die lijst, Python, C++ en C# maken de top vijf in wisselende volgorde af.

Python is echter al enkele jaren bezig met een gestage opmars. De programmeertaal moest het in 2016 nog met de vijfde plek doen, maar staat nu op de derde plaats. Volgens de TIOBE-index heeft de groeiende populariteit van de taal te maken met de hoge productiviteit die het met zich meebrengt. Daarnaast is de taal gemakkelijk om aan te leren. 

TIOBE verwacht dan ook dat Python de komende tijd blijft groeien. Eerder in 2020 stond de taal al even op de tweede plaats in de ranglijst, nog boven Java. TIOBE verwacht dat de Python binnenkort permanent van plek wisselt met Java. Daarentegen blijft de eerste plek nog even buiten handbereik. "C heeft nog steeds één kaart om te spelen: zijn prestaties. En dat blijft voorlopig ook wel zo. Ik verwacht dat het zeker nog een paar jaar gaat duren voor Python de nieuwe nummer één in de TIOBE-index wordt", aldus de website.

Mensen willen Python leren

Het animo om Python te leren lijkt het afgelopen jaar ook gegroeid. De PYPL PopularitY of Programming Language Index houdt bij hoe vaak er tutorials van programmeertalen worden opgezocht op Google. Deze maand staat Python bovenaan met ruim 30 procent van de zoekopdrachten. Dat is 1,2 procent meer dan in januari 2020. 

Java staat in de lijst op de tweede plek, met 16,76 procent van de zoekopdrachten. Het animo om die taal te leren nam ten opzichte van vorig jaar echter met 2 procent af. Verder staan JavaScript (8,44%), C# (6,53%) en C/C++ (6.33%) in de top vijf. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in