Overslaan en naar de inhoud gaan

Python populairder dan Java

Python heeft Java van zijn eeuwige tweede plaats gestoten in de rangorde van populaire programmeertalen. Gebruiksgemak en de grote vraag naar data analytics lijken de redenen voor de gestegen populariteit.
programmeur
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

Dat blijkt uit de zogeheten TIOBE-index die maandelijks bijhoudt hoe ontwikkelaars programmeertalen waarderen. De cijfers voor november geven voor het eerst weer dat Python populairder is dan Java. De TIOBE-index meet de populariteit van de programmeertalen aan de hand van zoekresultaten van de volgens Alexa 25 meest gebruikte zoekmachines.

Github meldde vorig jaar al dat Python onder zijn aanhangers geliefder is dan Java en dat dat waarschijnlijk te danken is aan de bruikbaarheid ervan bij data mining, AI en numerical computing. Volgens Paul Jansen, CEO van TIOBE Software, is Python echter zo populair door de relatieve eenvoud waarmee deze taal geleerd kan worden.  “Er is een groot tekort aan goede ontwikkelaars. Het gevolg is dat we iets eenvoudigs nodig hebben dat ook gebruikt kan worden door anderen dan software engineers. Iets dat makkelijk te leren is, snel werkt en makkelijk is uit te rollen. Python voldoet aan al die eisen.”

Python heeft ook een flinke basis gelegd voor zijn populariteit door het fervente gebruik ervan in Amerikaanse informatica-opleidingen. Daar is het al sinds 2014 de meest gebruikte taal om studenten te leren programmeren. 

C blijft overigens de populairste programmeertaal. Terwijl Java de derde plaats bezet in de lijst van TIOBE, is de vierde plek voor C++ en de vijfde voor C#. R, ook een taal die gebruikt wordt in data science, steeg van de 16e naar de 9e plek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in