Development

Software-ontwikkeling
programmeur

Python populairder dan Java

Dankzij eenvoud en data analytics

© CC BY-SA 2.0 - Flickr Santiago Garza
18 november 2020

Dankzij eenvoud en data analytics

Python heeft Java van zijn eeuwige tweede plaats gestoten in de rangorde van populaire programmeertalen. Gebruiksgemak en de grote vraag naar data analytics lijken de redenen voor de gestegen populariteit.  

Dat blijkt uit de zogeheten TIOBE-index die maandelijks bijhoudt hoe ontwikkelaars programmeertalen waarderen. De cijfers voor november geven voor het eerst weer dat Python populairder is dan Java. De TIOBE-index meet de populariteit van de programmeertalen aan de hand van zoekresultaten van de volgens Alexa 25 meest gebruikte  zoekmachines.

Github meldde vorig jaar al dat Python onder zijn aanhangers geliefder is dan Java en dat dat waarschijnlijk te danken is aan de bruikbaarheid ervan bij data mining, AI en numerical computing. Volgens Paul Jansen, CEO van TIOBE Software, is Python echter zo populair door de relatieve eenvoud waarmee deze taal geleerd kan worden.  “Er is een groot tekort aan goede ontwikkelaars. Het gevolg is dat we iets eenvoudigs nodig hebben dat ook gebruikt kan worden door anderen dan software engineers. Iets dat makkelijk te leren is, snel werkt en makkelijk is uit te rollen. Python voldoet aan al die eisen.”

Python heeft ook een flinke basis gelegd voor zijn populariteit door het fervente gebruik ervan in Amerikaanse informatica-opleidingen. Daar is het al sinds 2014 de meest gebruikte taal om studenten te leren programmeren. 

C blijft overigens de populairste programmeertaal. Terwijl Java de derde plaats bezet in de lijst van TIOBE, is de vierde plek voor C++ en de vijfde voor C#. R, ook een taal die gebruikt wordt in data science, steeg van de 16e naar de 9e plek.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.