Overslaan en naar de inhoud gaan

Developers willen vooral in Python en Go leren programmeren

Ontwikkelaars willen vooral graag in Go en Python leren programmeren. Dat blijkt uit een enquête van HackerRank onder 116.000 ontwikkelaars uit 162 landen. In het onderzoek vroeg HackerRank onder meer naar opleidingen, hoe vaardigheden aangeleerd worden en salarissen.
Python, programmeren
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Dat Go zo populair is, is opvallend. HackerRank heeft namelijk ook een lijst opgesteld met de meest bekende programmeertalen, en het door Google gemaakte Go staat daar niet in. Het meest bekend is JavaScript, gevolgd door Java en C. Go moet het doen met een twaalfde positie op deze lijst.

Maar Go is dus wel de programmeertaal die de meeste ontwikkelaars willen leren. Maar liefst 36,2 procent van de respondenten zegt dat Go de volgende programmeertaal is die ze willen leren. Op de tweede plek staat Python (27,7 procent), gevolgd door Kotlin (24,9 procent) en Typescript (20,7 procent). 

HackerRank keek bovendien naar welke programmeertaal als eerste geleerd werd. Ontwikkelaars jonger dan 39 hebben vooral de programmeertaal C als eerste geleerd. Mensen uit de baby boomer- en Gen X-generaties leerden juist met name programmeren in BASIC. 

React wekt enthousiasme op

HackerRank keek bovendien naar welke frameworks het meest populair waren. Van alle frameworks zijn de JavaScript-frameworks AngularJS en React het meest bekend onder programmeurs wereldwijd.

De kans is bovendien groot dat de bekendheid van die twee de komende jaren alleen maar toeneemt, aangezien dit ook de frameworks zijn die programmeurs het liefst willen leren. 32 procent zegt React het liefste te willen leren, 28 procent gaat voor AngularJS. Verder is Django - dat in Python geschreven is - populair onder programmeurs. 26 procent wil met dit framework leren werken. 

Opleidingsdruk hoogst voor full-stack

Hoewel er schaarste heerst in vrijwel alle ICT-functies, zijn er toch nog weer verschillen te zien tussen de verschillende soorten developers en engineers. Zo blijkt dat de meeste vraag dit jaar uitgaat naar full-stack-ontwikkelaars: ontwikkelaars die een basisbegrip hebben van alle lagen van een tech stack. Volgens 38 procent van de wervende managers is dit de belangrijkste rol die dit jaar gevuld moet worden.

Maar ontwikkelaars met deze rol staan ook onder de meeste druk als het gaat om het leren van nieuwe programmeertalen. Maar liefst 60 procent van de full-stack-ontwikkelaars moest vorig jaar een compleet nieuw framework leren. 45 procent moest bovendien ook een nieuwe programmeertaal leren. Onder front-end-ontwikkelaars was dat respectievelijk 49 procent en 36 procent, en onder back-end-ontwikkelaars 53 procent en 38 procent.

Toch zijn de programmeertalen niet het belangrijkste van een programmeur, blijkt uit het onderzoek. Wereldwijd zegt 14 procent van de managers dat ze taalagnostisch zijn als ze kandidaten beoordelen. Managers die wel waarde hechten aan bepaalde talen, zoeken vooral naar ontwikkelaars die met JavaScript (54 procent), Python (50 procent) of Java (44 procent) kunnen werken. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee