Overslaan en naar de inhoud gaan

JavaScript blijft met afstand populairste programmeertaal

JavaScript is nog altijd met afstand de populairste programmeertaal onder ontwikkelaars. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse State of the Developer Nation-onderzoek van SlashData onder ruim 17.000 developers uit 159 landen. De taal staat al jaren bovenaan de lijst met populairste programmeertalen. Python staat met afstand op de tweede plek.
JavaScript
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De wereld telde volgens schattingen van SlashData halverwege 2020 maar liefst 21,3 miljoen actieve softwareontwikkelaars. Het overgrote deel van hen, namelijk 12,4 miljoen ontwikkelaars, werkt met JavaScript. Dat is een flinke groei ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017: in de afgelopen drie jaar heeft de JavaScript-gemeenschap er 5 miljoen developers bij gekregen.

Data science stuwt groei Python

De afstand tussen JavaScript en de op één na populairste programmeertaal is dan ook groot. Python wordt nu namelijk door 9 miljoen developers gebruikt. Toch is er bij Python wel een significante groei zichtbaar: in het afgelopen jaar kwamen er 2,2 miljoen developers bij. Daarmee is Python Java voorbij gestreefd. Java stond begin dit jaar namelijk nog op de tweede plaats.

De groei in Python is volgens SlashData met name te verklaren door de opkomst van data science en machine learning. 77 procent van de machinelearning-ontwikkelaars en data scientists gebruiken nu namelijk Python. Ter vergelijking: slechts 22 procent gebruikt R, wat de andere programmeertaal is die vaak met data science geassocieerd wordt. 

Java staat nu met 8 miljoen actieve gebruikers wereldwijd op een derde plek. De adoptie van de taal is de afgelopen zes maanden redelijk stabiel gebleven, maar sinds 2017 zijn er wel 1,6 miljoen ontwikkelaars bijgekomen. 

C# verliest aan populariteit

C# is de afgelopen tijd juist veel minder populair geworden, signaleert SlashData in zijn rapport. De programmeertaal wordt nu door 6 miljoen developers gebruikt, wat de taal nu een zesde plek op de ranglijst oplevert. Dat is drie plekken lager dan in 2017. 

Hoewel C# nog altijd dominant is binnen game- en AR/VR-ontwikkelecosystemen, groeit de taal de laatste jaren minder hard dan C/C++ en PHP. C en C++ blijven de kerntalen binnen Internet of Things-projecten, en PHP is op JavaScript na de meest gebruikte taal in web-applicaties. C# verliest juist terrein als het gaat om desktop-ontwikkeling. Volgens SlashData heeft dat mogelijk te maken met de opkomst van cross-platform tools die gebaseerd zijn op web-technologieën.

Tegelijkertijd groeien Kotlin en Swift juist erg hard. Kotlin heeft zijn aantal gebruikers sinds eind 2017 ruim zien verdubbelen naar 2,3 miljoen. Die groei is vooral het gevolg van Google's keuze om Kotlin de programmeertaal naar keuze te maken voor Android-ontwikkeling. Swift is echter nog populairder en kreeg er ook iets meer nieuwe gebruikers bij in 2020, namelijk 400.000. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in