Management

Infrastructuur
datacenter

PvdA wil onderzoek naar stroomverbruik grote datacenters

Partij wil alle contacten van ministers met techreuzen inzien.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Robert Scoble
18 november 2021

Partij wil alle contacten van ministers met techreuzen inzien.

De PvdA wil dat demissionair ministers Stef Blok en Kajsa Ollongren meer openheid van zaken geven over de omgang met partijen die lobbyen voor datacenters. Ook moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar water en- elektraverbruik.

Kamerlid Gijs van Dam vraagt in Kamervragen om een overzicht van alle contacten van de ministers met bedrijven zoals Microsoft, Facebook en/of organisaties die lobbyen voor datacenters en die mogelijk een actieve rol hebben gehad in de besluitvorming. Ook wil hij weten of wat op basis van onafhankelijk onderzoek het publieke belang is van grootschalige datacenters voor Nederland. Hij noemt daarbij specifiek werkgelegenheid.

De vragen werden gesteld naar aanleiding van diverse artikelen in onder meer De Telegraaf en Noordhollands Dagblad, waarin werd geschreven over een ‘rode loper’ voor hyperscale datacenters. De overheid zou zich volgens De Telegraaf hebben ‘laten beetnemen’ door een internationale lobby. Ook werden er in de verhalen scenario’s geschetst waardoor bijvoorbeeld de woningbouw in elkaar zakt door een overvol elektriciteitsnet.

Zorgen over elektraverbruik

Van Dam wil verder van de ministers weten of zij het onwenselijk vinden dat het elektraverbruik geheim wordt gehouden door de sector. Hij vraagt de bewindslieden om een onafhankelijk onderzoek naar het elektra-, maar ook water-, verbruik van datacenters. Deze moet niet door de sector zelf worden uitgevoerd.

Daarnaast is Van Dam benieuwd of het klopt dat door de grote hoeveelheid stroom die datacenters gebruiken nieuwe woonwijken of startende bedrijven niet kunnen worden aangesloten op het stroomnet in de Kop van Noord-Holland.

1
Reacties
Kees Noorlander 18 november 2021 18:48

Het is natuurlijk een grof schandaal dat in de tijd van de voor het klimaat nodige energietransitie Nederland heel veel groene stroom toekent aan allerlei datacenters i.p.v. aan onze huishoudens en aan voor Nederland noodzakelijke bedrijven.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.