Innovatie & Strategie

Branche
Plan B

Plan B voor XS4ALL gaat over paar uur van start

Nieuwe Nederlandse internetprovider opent over enkele uren de digitale deuren.

© XS4ALL Moet Blijven!
11 november 2019

Nieuwe Nederlandse internetprovider opent over enkele uren de digitale deuren.

Na onsuccesvol verzet afgelopen maanden tegen KPN's integratieplan voor XS4ALL en succesvolle crowdfunding afgelopen week, zet actiegroep 'XS4ALL Moet Blijven!' vandaag de volgende stap. Plan B voor de activistische internetprovider, die door eigenaar KPN wordt opgeslokt, is de oprichting van een opvolger die in het voetspoor van XS4ALL moet treden. Vandaag wordt de naam onthuld en kunnen klanten zich aanmelden, voor een nieuwe Nederlandse internetaanbieder die toch niet helemaal om KPN heen kan.

Tot voor kort was het actiecomité gericht op behoud van XS4ALL in de huidige vorm als zelfstandige onderneming; of dat als dochter van KPN is of buiten die telecomaanbieder. Moederbedrijf KPN wil echter niet afwijken van het integratieplan dat het management in januari dit jaar heeft onthuld. Daarbij wordt de internetprovider die 21 jaar geleden is overgenomen, samengevoegd met telecombedrijf KPN. De belofte aan klanten is dat de kwaliteit van de dienstverlening hier niet onder lijdt.

Maanden werk

Het actiecomité, bestaande uit medewerkers en ex-medewerkers van XS4ALL, gelooft niet in die belofte van KPN's management. De afgelopen maanden is geprotesteerd tegen de voorgenomen integratie, maar is ook gewerkt aan scenario's voor behoud van XS4ALL. Daarbij heeft het actiecomité ook geïnteresseerde partijen gevonden - en aangedragen bij KPN - om de provider over te nemen van KPN. Het management van KPN heeft een gesprek gevoerd met één van die partijen en daar ook een bod van ontvangen. Dat bod is echter afgewezen.

Uiteindelijk is het actiecomité overgegaan tot het b-plan: de oprichting van een alternatief. Die nieuwe internetprovider moet dan straks niet meer slechts een alternatief zijn maar een waardige opvolger. XS4ALL gaat namelijk verdwijnen; volgens KPN betreft dat alleen de aparte merknaam, maar volgens het actiecomité betreft dit XS4ALL en alle eigenschappen daarvan.

Toch KPN

De initiatiefnemers van Plan B onthullen vandaag om 11 minuten (en 11 seconden) na 11 uur de nieuwe isp. Klanten kunnen zich vanaf dat tijdstip aanmelden als founding member. De kosten hiervoor bedragen 50 euro, wat later wordt verrekend met het vooralsnog onbekende abonnementsgeld. Ook is nog niet bekend wanneer en waar de nieuwe internetaanbieder gaat beginnen met zijn diensten, en wat die dan omvatten. Voor het aanbieden van internettoegang zal Plan B hoe dan ook met KPN te maken hebben: voor de koperlijnen waarlangs dan DSL-verbindingen voor internettoegang worden aangeboden.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.