Overslaan en naar de inhoud gaan

Pc-markt blijft groeien

De vraag naar pc’s is weer fors gestegen in het tweede kwartaal van dit jaar, maar de zeer grote groei van vorig jaar en het voorgaande kwartaal lijkt voorbij.
desktop-pc's
© Shutterstock
Shutterstock

In totaal werden in het tweede kwartaal van dit jaar 83,6 miljoen pc’s verkocht wereldwijd, constateert marktonderzoeker IDC. Dat is 13% meer dan in hetzelfde kwartaal in 2020. Onder de verzamelnaam pc’s schaart IDC zowel desktopsystemen, notebooks als werkstations. Vergeleken met de groeicijfers van het eerste kwartaal van 2021 is dit wel een veel mindere prestatie. Toen nam de verkoop van pc’s toe met 55%. In het laatste kwartaal van 2020 groeide de pc-markt met bijna 26%.

Consumenten uitgekocht

Die zeer forse vraag naar pc’s werd grotendeels veroorzaakt door de pandemie, waardoor veel meer thuis werd gewerkt. Ook was een zeer grote stijging van de vraag naar pc’s te zien bij consumenten. Vooral die laatste groep zal de komende tijd veel minder geneigd zijn een pc te kopen, volgens IDC. “Ze besteden hun geld nu liever aan andere dingen”, verwacht de marktvorser.

Voor de zakelijke markt verwacht IDC nog wel een stabiele groei van de omzet, doordat veel thuiswerkers weer terug naar kantoor gaan. Wel was te zien dat er nu veel meer desktopsystemen zijn verkocht dan laptops. Dat komt doordat er een tekort is aan chips voor laptops.

IDC verwacht dat dit jaar in zijn geheel een omzetgroei zal laten zien van rond de 18 %. Dat is een enorm verschil met de cijfers die tot en met 2019 werden genoteerd. Er was al enkele jaren geen sprake meer van een serieuze toename van de vraag naar pc’s. Marktonderzoeker Canalys ging eind 2018 nog uit van een groei van 0,3% voor 2019. Maar dat was voor de pandemie toesloeg.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in