Innovatie & Strategie

Apps
Edge

Pas op voor Chrome en Firefox, waarschuwt Windows

'Je hebt al de veiligere, snellere browser voor Windows 10.'

© Microsoft
13 september 2018

'Je hebt al de veiligere, snellere browser voor Windows 10.'

Microsoft past in de browseroorlogen binnenkort een nieuwe tactiek toe. De aankomende grote oktober-update voor Windows 10 heeft nu in een testrelease een grote waarschuwing voor gebruikers die aan een alternatieve webbrowser willen. Installers voor Chrome en Firefox leveren een aanprijzing voor IE-opvolger Edge op.

'Je hebt al Microsoft Edge, de veiligere, snellere browser voor Windows 10', luidt de waarschuwende tekst in een pop-up venster dat gebruikers voor de neus krijgen. Dit gebeurt in een testrelease van de Windows 10 October Update wanneer pc-gebruikers Google's browser Chrome of Mozilla's browser Firefox willen installeren, meldt The Verge.

Weet je het wel zeker?

Microsofts besturingssysteem slaat dan aan op het installer-bestand voor de concurrenten van het in Windows 10 ingebouwde Edge. Onder de aanprijzing voor die eigen browser staat als default optie de knop 'Open Microsoft Edge' en ernaast als aanklikoptie 'Toch installeren'. Laatstgenoemde tekst kan als risicovol worden ervaren, mede doordat het gebruikers kan doen denken aan de waarschuwing die Chrome voorschotelt bij bezoek aan een mogelijk onveilige website.

Onderaan het Edge-aanprijzende venster staat nog de informatieve tekstoptie 'Wil je in de toekomst niet meer worden gewaarschuwd? Open de instellingen'. Daar valt de Chrome/Firefox-waarschuwing uit te schakelen. Testers reageren al geërgerd op deze nieuwe 'feature' van Windows 10.

Eerder heeft Microsoft al via de ingebouwde mailclient Edge naar voren gebracht wanneer hyperlinks in een mailbericht werden aangeklikt. Deze functie in een eerdere testbuild van Windows 10 is na ontstane ophef weer ongedaan gemaakt.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
4
Reacties
Ros 23 september 2018 07:11

In de gehele EU is met elkaar in wet door de regeringen binnen de EU geregeld en gezet dat Microsoft de mogelijkheid moet blijven bieden om een andere browser te gebruiken en met de mogelijkheid van pop up in deze update, kan je zelf hen aanklagen voor privacy wetgeving schending. Dus wie doet er mee om 10 % van de jaar winst omzet van Microsoft te claimen?

Erwin Decker 18 september 2018 11:04

Ik vind Edge voornamelijk irritant vanwege BING, dat blijft namelijk de slechtste search engine die er is! Je kan er niet eens dingen op vinden die op de Microsoft site staan, wat Google dan wel lukt!

Pieter 13 september 2018 16:42

In Edge heb ik als startpagina een blanko pagina. Toch komt daar de waarschuwing op "deze site maakt gebruik van cookies..." Dat zal wel een inside joke zijn van het Edge team. Verder heb ik Chrome laten vallen wegens het spioneer gedrag en FF is in de vergeethoek geraakt ondanks jarenlang gebruik.

Peter Mul 13 september 2018 13:44

W10 mag dan wel sneller laden maar heeft een hoogst irritante landingspagina.

Chrome Mail biedt de optie van een grid met een tiental meest gebruikte gmail namen met een Bluetooth verificatie beveiliging, handig, snel en reclameloos.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.