Overslaan en naar de inhoud gaan

'Overname NXP door Qualcomm roept vragen op'

CNV Vakmensen wil dat NXP de reorganisaties van de afgelopen tijd "op een normale manier´' gaat afronden. Bij het voormalige Philips-onderdeel verdwenen sinds de verzelfstandiging volgens CNV al veel banen. "De werknemers krijgen nu te maken met de zoveelste verandering. Wat betekent dit voor allerlei lopende veranderingsprocessen? Gaat dat allemaal weer overhoop?", zo vraagt het personeel zich volgens de bond af.

Qualcomm hangt aan NXP, dat genoteerd is aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, een prijskaartje van in totaal 47 miljard dollar (43 miljard euro). Door de beoogde overname ontstaat een chipbedrijf met een jaaromzet van meer dan 30 miljard dollar.

NXP was voorheen de chiptak van Philips en werd in 2006 zelfstandig. Het bedrijf is de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. Bij NXP werken wereldwijd zo'n 45.000 mensen, van wie zo'n 2400 in Nederland.

FNV Metaal wantrouwt de overname van NXP en de gevolgen daarvan voor de werknemers. "In eerste instantie geeft NXP aan ons aan dat er geen juridische of economische gevolgen zijn voor het Nederlandse NXP en dat er ook geen ontslagen zullen vallen, maar ik ben daar nog niet zo zeker van´', aldus bestuurder Gerald Maenen. "Beide bedrijven produceren chips en het is nog niet duidelijk in hoeverre er dubbelingen zijn en of dat gevolgen zal hebben voor de Nederlandse tak van NXP of de toeleveringsbedrijven."

Qualcomm werd in 1985 opgericht en was in de eerste jaren van zijn bestaan een van de grondleggers van belangrijke technologie voor mobiele telefonie. Bij Qualcomm werkten rond het begin van dit jaar een kleine 30.000 mensen, van wie ongeveer de helft in San Diego.

De Amerikanen verwachten de deal voor eind volgend jaar te kunnen voltooien. Daarvoor is wel goedkeuring nodig van toezichthouders in verscheidene landen. Ook moeten de aandeelhouders van NXP nog toehappen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in