Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Trump

'Overheidssturing voor 5G-uitrol niet nodig'

President Trump laat de uitrol van 5G in de VS over aan telecombedrijven.

president Donald Trump © Whitehouse.gov
16 april 2019

President Trump laat de uitrol van 5G in de VS over aan telecombedrijven.

De Amerikaanse president Donald Trump ziet geen nut in een overheidsrol voor de uitrol van supersnelle telecominfrastructuren op basis van 5G-technologie. De aanpak in de Verenigde Staten is volgens hem zowel aangedreven als ook aangevoerd door het bedrijfsleven. "De overheid hoeft helemaal niet veel geld [daaraan - red.] te besteden."

Trump zet met zijn positiebepaling voor de Amerikaanse overheid een punt achter onenigheid tussen zijn adviseurs over wat de beste aanpak is om 5G-netwerken te realiseren. Aan de ene kant zijn er voorstanders van overheidssturing, wat ook stimulerende factoren zoals investeringen omvat. Aan de andere kant zijn er voorstanders van een laissez-faire aanpak, waarbij de aanleg van 5G-infrastructuren wordt overgelaten aan het bedrijfsleven. Dat laatste is nu officieel beleid van de Amerikaanse president.

'Beter, en sneller'

"Zoals je waarschijnlijk wel hebt gehoord, hadden we een alternatieve manier om dit te doen, wat zou zijn via overheidsinvestering en aanvoeren vanuit de overheid", schrijft de Amerikaanse politieke nieuwssite Politico op uit de mond van Trump. "We willen dat niet doen, want dat zou lang niet zo goed zijn, en lang niet zo snel." De taak om steden en buitengebieden in de VS te voorzien van 5G is dus aan telecomaanbieders zoals AT&T, Verizon, T-Mobile en Sprint.

De hands-off aanpak die de president nu signaleert voor 5G strookt met advies én handelen van telecomtoezichthouder FCC (Federal Communications Commission). Dat overheidsorgaan, opererend onder Republikeins voorzitterschap en meerderheid qua leden, wil minder regelgeving op telecomgebied. De FCC omschrijft op zijn website regels en beleid die het wil afschaffen als "achterhaald" en "onnodig".

5G-veiling VS

De door Trump benoemde FCC-voorzitter Ajit Pai heeft eerder deze maand aangekondigd dat de volgende veiling van 5G-frequenties in december zal plaatsvinden. Daarbij heeft de telecomtoezichthouder ook een fonds van 20,4 miljard dollar opgezet om voor de komende tien jaar breedbandtoegang in buitengebieden te steunen. De 5G-veiling door de FCC stond al gepland om in de tweede helft van dit jaar plaats te vinden, merkt Politico op. En het door Pai genoemde fonds valt onder een al bestaand overheidsprogramma voor gebieden met achterblijvende telecomtoegang.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.