Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft: FCC inaccuraat over breedbandkloof

De Amerikaanse overheidsinstantie FCC hanteert cijfer over de breedbandkloof in de Verenigde Staten die aanzienlijker lager liggen dan de realiteit. Dit meldt Microsoft die stelt zich zorgen te maken over de "schijnbare onjuistheden" in officiële rapporten waarin de breedbandbeschikbaarheid in het land worden gedocumenteerd.
FCC Pie
© FCC
FCC

Terwijl de software- en cloudaanbieder de FCC niet ronduit beticht van liegen, corrigeert het wel dat breedband niet beschikbaar is voor zo'n 163 miljoen Amerikanen. De FCC houdt het op 'slechts' 25 miljoen burgers.

Microsoft heeft een eigen meting uitgevoerd, door data te putten uit zijn uiteenlopende online-diensten. Op basis daarvan komt het tot opvallende andere conclusies over de beschikbaarheid van breedband voor internettoegang. De ICT-gigant stelt in zijn blogpost hierover dat de voordelen van de digitale wereld alleen toegankelijk zijn voor mensen met een breedbandverbinding. Het gaat hierbij om voordelen zoals (en door) e-learning, precisielandbouw, MKB-groei dankzij cloudgebruik, en toegang tot betere gezondheidzorg dankzij telemedicine.

Impact op economisch welzijn

Volgens de FCC (Federal Communications Commission) zijn er momenteel bijna 25 miljoen Amerikanen die geen toegang hebben tot breedband internet. Zo'n 19 miljoen daarvan wonen in landelijke gebieden, aldus de telecomtoezichthouder. "Dit gebrek aan connectiviteit heeft een ernstige impact op economisch welzijn", schrijft Microsofts chief data analytics officer John Kahan in zijn blogpost. Hij verwijst naar zes onafhankelijke studies die uitwijzen dat breedbandtoegang directe impact heeft op werkgelegenheid en op groei van het bruto binnenlands product.

Gebieden met de hoogste werkeloosheid in de VS hebben ook het laagste gebruik van breedband én de laagste mate van toegang tot breedband, merkt Microsoft op. "Ondanks het belang van deze kwestie, boeken we niet bepaald veel vooruitgang in het dichten van de breedbandkloof. In de afgelopen vrijf jaar is er meer dan 22 miljard dollar aan subsidies verstrekt aan carriers om breedband in landelijk Amerika te behouden, uit te breiden en te verbeteren. Maar het gebruik is nauwelijks veranderd", aldus Kahan.

De link tussen breedband en werkeloosheid

De Amerikaanse Senaat buigt zich over de vraag waarom breedbandtoegang in de VS achterloopt qua ontwikkeling, inclusief brede toegang voor burgers. De overheid baseert zich op cijfers van de FCC, die aangeeft dat 25 miljoen Amerikanen geen toegang hebben tot breedband. Microsoft stelt dat er duidelijk bewijs is dat het percentage 'breedbandlozen' veel hoger ligt dan wat de FCC rapporteert. Op basis van eigen metingen weet Microsoft nu te melden dat 162,8 miljoen Amerikanen het internet niet op breedbandsnelheden gebruiken.

24,7 miljoen 'breedbandlozen' of 162,8 miljoen?

"In onze thuisstaat Washington geeft de FCC-data aan dat 100 procent van de inwoners in Ferry County toegang heeft tot breedband", stipt Kahan aan. Toen Microsoft echter met lokale autoriteiten ging praten, gaven die aan dat maar weinig bewoners van dat landelijke gebied breedbandtoegang hebben. En diegenen die dat wel hebben, hebben dat dan in zakelijke hoedanigheid; dus voor hun bedrijf. "Onze data onderschrijft dit: het toont aan dat maar 2 procent van Ferry County breedband gebruikt."

Niet alleen buitengebieden

Dat ene gebied is volgens Microsoft niet een uitzondering, maar exemplarisch. "Er is een Ferry County in elke staat." Bovendien is het gebrek aan breedband niet alleen een kwestie van buitengebieden. Ook in stedelijke regio's, zoals de staat Massuchusetts, speelt dit probleem voor internetgebruik. Microsoft concludeert dat er significante discrepanties zijn tussen de FCC-cijfers en zijn eigen bevindingen, voor bijna alle counties in alle 50 staten van de VS. De oorzaak voor de opvallende afwijkingen tussen de FCC-cijfers en Microsofts metingen kan natuurlijk schuilen in de definitie van het woord 'toegang', versus daadwerkelijk gebruik.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee