Overslaan en naar de inhoud gaan

Buitengebied krijgt ook breedband

KPN heeft de afgelopen jaren veel vernieuwing doorgevoerd in zijn netwerken. Naast verbetering van de capaciteit van aansluitingen in woonwijken, gloort er ook hoop voor de huishoudens in afgelegen gemeenschappen.
Boer op een tractor.
© U.S. Department of Agriculture
U.S. Department of Agriculture

Tom Poelhekken, CTO van KPN, zette na de presentatie van de jaarcijfers vanochtend uiteen hoe KPN zowel het kernnetwerk (core) als het aansluitnetwerk de afgelopen jaren fors onder handen heeft genomen. Er is in 7 jaar tijd 9 miljard euro in geïnvesteerd.

Deels ging dat op aan de aanleg van glasvezel naar de meterkast bij abonnees en naar de straatkast zodat met een nieuwe aansluitvorm genaamd VPlus wel tot 400 Mbps aan huishoudens over de traditionele telefoonlijn kan worden geleverd.

4G-modem naast ADSL-modem

Toch zijn er nog altijd een flink aantal mensen in het buitengebied die verstoken blijven van zowel mobiele als vaste breedbandnetwerk. Poelhekken zegt dat er meer antennes worden bijgeplaatst om de mobiele dekking te verbeteren.

Bovendien wordt een nieuwe technologie geïntroduceerd die de capaciteit van het vaste en mobiele netwerk combineert. Wanneer de ADSL-verbinding bij piekvraag vanuit het betreffende huishouden niet aankan, wordt deze omgeleid via het mobiele netwerk. Daarvoor komt er een 4G-modem naast het ADSL-modem te staan.

De technologie is inmiddels bij 161 huishoudens in Nijkerk uitgetest. Daarbij ging de capaciteit van 6 naar 93 Mbps. Poelhekken: "Voor 87 procent van de deelnemers was dat meer dan voldoende."

KPN verwacht vanaf het tweede kwartaal deze nieuwe optie als reguliere dienst aan te kunnen bieden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in