Innovatie & Strategie

Apps
thuiswerken

Outlook overtroeft Teams, Zoom, YouTube in thuiswerktijden

Microsoft domineert in thuiswerktech.

© Lenovo
17 maart 2021

Microsoft domineert in thuiswerktech.

De massale omslag naar thuiswerken een jaar geleden heeft voor veranderd IT-gebruik gezorgd. Software en services voor samenwerking en videovergaderen zijn flink gegroeid, maar de klassieke Outlook-app blijkt het meestgebruikt. Microsofts mail- en agendaclient voert de top 5 van meestgebruikte thuiswerk-apps aan, met voorsprong.

Het grote gebruik van Outlook komt naar voren uit metingen van cloudsecurityspecialist Zscaler, die een Work From Anywhere-dashboard heeft opgetuigd. Daar valt te zien dat Microsofts mail-app goed is voor flink meer dataverkeer dan andere toepassingen voor werk, wat tegenwoordig dus thuiswerk is. Het merendeel van het verkeer in Nederland is afkomstig van cloudgebaseerde kantoorapplicaties.

Telewerktools

Outlook heeft daarbij het grootste datavolume: 261 TB. Daarna volgen, op flinke afstand, de diverse applicaties in Microsofts 365-aanbod: met 141 TB. Zscaler merkt op dat het opvallend is dat er in de top 3 niet een tool staat die bedoeld is voor telewerken. In plaats van bijvoorbeeld Teams of Zoom staat Google's videosite YouTube op de derde plaats van meestgebruikte IT-middelen die worden gebruikt in thuiswerktijden. YouTube is goed voor 82 TB aan dataverkeer.

Microsoft vult de overige posities van de top 5 weer. Op de vierde plaats staat OneDrive, met 77 TB aan verkeer, gevolgd door SharePoint Online, met 64 TB. Qua datavolume zijn samenwerkingstools als Microsoft Teams, Zoom en Google Meet niet groot genoeg om een plek te kunnen claimen in de top 5 van meestgebruikte applicaties door thuiswerkers. Deze toepassingen hebben wel een enorme groei doorgemaakt. Zo is Zoom het afgelope3n halve jaar met 431 procent gegroeid, aldus Zscaler.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.