Innovatie & Strategie

Netwerken
OR XS4ALL dreigt KPN met rechter

OR XS4ALL verwijt KPN wanbeleid en wil naar de rechter

De directies van KPN en XS4ALL zeggen het besluit van de OR te betreuren.

© XS4ALL
1 augustus 2019

De directies van KPN en XS4ALL zeggen het besluit van de OR te betreuren.

De Ondernemeringsraad van XS4ALL dreigt met een gang naar de rechter als KPN geen maatregelen neemt om het voortbestaan van XS4ALL te garanderen. De OR heeft daartoe een brief geschreven aan de directie van XS4ALL en KPN. Het management van KPN en XS4ALL zegt de stap van de OR te betreuren en zich volledig in te zetten om het samen op te lossen.

In de brief verwijt de OR het moederbedrijf wanbeleid en waardevernietiging. "We hebben vele concrete voorbeelden van slechte aansturing in de afgelopen jaren. Ondanks dat is XS4ALL een kerngezond bedrijf met veel potentie gebleven. Tot onze teleurstelling wordt hiervan geen gebruik gemaakt. Bovendien zijn bepaalde argumenten om XS4ALL op te heffen juist een gevolg van deze aansturing. Gezien de ontstane situatie zien we ons nu genoodzaakt om voor dit zware middel te kiezen", zegt Daan Willems van de OR in een perstoelichting.

Eénmerkstrategie

In een reactie laat KPN/XS4ALL weten de brief zorgvuldig te bestuderen en de eventuele implicaties ervan in kaart te brengen. "Vanaf de aankondiging van de éénmerkstrategie in januari hebben zij zich ingezet voor een zorgvuldig proces in het belang van de medewerkers en klanten van XS4ALL. Zoals eerder aangegeven, hebben management van KPN en XS4ALL na uitgebreid onderzoek het voornemen XS4ALL te integreren in KPN omdat dit het beste toekomstperspectief biedt, zowel voor de klanten als de medewerkers van XS4ALL, en ook qua marktpositie. Het is een solide plan dat commercieel, strategisch en financieel de meeste waarde toevoegt", aldus de directies van KPN en XS4ALL in een reactie.

Enquêterecht

De ondernemingsraad van KPN heeft enquêterecht, wat volgens de OR normaal gesproken alleen is voorbehouden aan grootaandeelhouders en vakbonden. Met dit recht kan de OR de rechter vragen een onafhankelijke rapporteur aan te laten stellen die onderzoek verricht. Daarnaast kunnen er maatregelen genomen worden, waaronder zelfs het schorsen van de directie of het afnemen van zeggenschap over de aandelen van XS4ALL.

Het schrijven van de brief is de eerste stap in een enquêteprocedure. KPN heeft 30 dagen om te reageren. Daarna heeft de OR de mogelijkheid om naar de Ondernemingskamer te stappen. De directies van beide partijen hopen dat het zo ver niet komt en dat de partijen er met elkaar nog uit zullen komen. De directie van KPN en XS4ALL zullen binnen de gestelde termijn reageren naar de Ondernemingsraad van XS4ALL, zeggen ze in een reactie.

KPN maakte begin januari bekend te willen stoppen met de in 1998 overgenomen internetprovider XS4ALL en de 250.000 klanten over te hevelen naar KPN. Het besluit leidde tot veel protest onder XS4ALL-klanten, maar ook vanuit de ondernemingsraad van XS4ALL. De twee partijen zijn al sinds het besluit met elkaar in gesprek, maar tot nu toe legde KPN de bezwaren van de OR naast zich neer

Lees meer over
2
Reacties
Paul Duran 10 september 2019 12:48

KPN sterk merk? Putje graven, Tentje bouwen, Tukkie Doen

Don van Riet (oud KPN) 02 augustus 2019 18:02

Het was al vanuit de top van KPN een prestigestrijd geworden, maar nu wordt dat het helemaal. Jammer, het zou beter zijn als KPN probeert te leren van wat XS4ALL beter doet dan anderen om daarmee hun terugvallende marktpositie op mobiel gebied om te buigen in hernieuwde groei. Deze energie is alleen binnenwaarts gericht, zowel door de eenzijdige operationele benadering als het gebrek aan klantfocus vanuit de top van het bedrijf. CFO Kees de Jager zegt dat glashelder: reductie van operationele kosten moet en zal bij terugvallende omzet de EBIT overeind houden. Maar tja, die gaat net als Ibarra binnenkort ook weg, als de geruchten daarover kloppen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.