Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ook Facebook zet in op internetsatellieten'

Facebook heeft grootste plannen om internetvoorziening in afgelegen gebieden aan te bieden. Het bedrijf wil begin 2019 de eigen satelliet 'Athena' in de lucht hebben en beginnen met het verbinden van de wereld vanuit de ruimte.
SpaceX
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

Dat schrijft WIRED na het indienen van een Amerikaanse equivalent van een WOB-verzoek, en navraag bij Facebook zelf. Met deze beoogde lancering is de social-mediagigant zeker niet de eerste speler in het veld van internetleveranciers voor rurale gebieden. Zelf haalde het onlangs nog een droneproject genaamd 'Aquila' (met dezelfde missie) uit de lucht, omdat het zelfstandig produceren van de internetdrones niet haalbaar bleek.

De internetsatellieten moeten volgens  "efficiënt breedband-toegang leveren aan onder- of onvoorziene gebieden over de hele wereld", zoals in het aanvraagformulier bij de Federale Communicatie Commissie beschreven stond.

Wie stijgt het eerst?

Het jaar 2019 lijkt het jaar te worden van de internetaanbieders 'van boven' in de meest afgelegen gebieden ter wereld. Zo lanceert Google-zusje Loon in het eerste deel van 2019 internetballonnen in Kenia die moeten zorgen voor 4G-verbindingen.

Ook zijn er op het gebied van internetsatellieten meerdere spelers die meedingen om de eerste lancering. Zo zou ook Elon Musk met zijn SpaceX inzetten op het lanceren van internetsatellieten in begin 2019. Mochten beide partijen nog steeds inzetten op deze lanceringsperiode, dan lijkt daarmee gelijk een concurrentiestrijd tussen twee grote spelers te zijn ontstaan.

Ook Virgin-baas Richard Branson is zijdelings betrokken bij een initiatief rond internetsatellieten, OneWeb, maar van dit initiatief is nog geen beoogde lanceerdatum bekend. 

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in