Overslaan en naar de inhoud gaan

SpaceX start in 2019 met lancering internetsatellieten

Satellietinternet met een vertraging van maar 25 milliseconden – dat hoopt SpaceX te realiseren in 2019 met de lancering van haar eerste internetsatelliet.
De lancering van de Falcon 9 raket van SpaceX in Florida.
© SpaceX/Flickr
SpaceX/Flickr

SpaceX doet al een aantal jaar testen met de Falcon 9 raket, daarmee moeten de satellieten de ruimte in worden gelanceerd, schrijft ArsTechnica. Volgens KijkMagazine heeft ongeveer de helft van de wereld geen toegang tot internet – techondernemer Elon Musk wil dat graag anders zien.

2024

Later dit jaar begint het bedrijf met het testen van de satellieten. Voor het eind van het jaar moet er een eerste prototype worden gelanceerd. Daarna volgt er nog een prototype in de eerste maanden van 2018. Als alle proeven slagen begint SpaceX met lanceren in 2019. Die lancering vindt plaats in fasen: in 2024 moet het hele netwerk de lucht in zijn.

Alle satellieten samen moeten een mesh-netwerk vormen – door het plaats van de satellieten zou het graven in de grond om netwerkkabels te plaatsen verleden tijd worden.

Problemen

Het klinkt allemaal goed: maar het gebruik van een satellietnetwerk verloopt nog lang niet vlekkeloos. Vaak is er sprake van vertraging, is de snelheid van het internet traag en is er een datalimiet. ArsTechnica schrijft dat SpaceX in oktober bekend maakte deze problemen op te willen lossen door de satellieten in een lage baan om de aarde te lanceren.

Daarnaast zijn de satellieten niet per se veilig. Eind 2016 bleek dat er al 1459 satellieten in de ruimte zijn. Door SpaceX komen er daar nog zo’n 4425 bij. Men begint zich zorgen te maken over mogelijke botsingen en ruimteafval, schrijft het MIT Technology Review.

Tenslotte kan ook de snelheid van het internet van de satellieten van SpaceX in twijfel getrokken worden: volgens ArsTechnica, dat zich baseert op cijfers van van de Federal Communications Commission, slagen Optimum en Verizon FiOS er al in de vertraging te verlagen naar iets meer dan 10 milliseconden. Dat is minder vertraging dan de satellieten van SpaceX.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in