Development

Juridische zaken
blije ontwikkelaar

Ontwikkelaars cashen op succes in zaak tegen 30%-tarief in Google Play store

Google creëert fonds van 90 miljoen dollar voor gedupeerde developers.

4 juli 2022

Google creëert fonds van 90 miljoen dollar voor gedupeerde developers.

In een groepsrechtszaak hebben Amerikaanse app-ontwikkelaars bereikt dat zij geld ontvangen dat ze onterecht hebben moeten afdragen aan Google in de periode 2016-2021. Google heeft zich namelijk schuldig gemaakt aan concurrentiewerend gedrag en machtsmisbruik. Het bedrijf zet nu 90 miljoen dollar apart om uit te keren aan de Amerikaanse ontwikkelaars van Android-apps die in die periode minder dan 2 miljoen dollar verdienden aan hun apps.

De uit te keren bedragen kunnen wel oplopen tot 200.000 dollar, rekenden de advocaten The Register voor. Maar voor de meeste ontwikkelaars zal het bedrag lager uitvallen. De uitkeringen zijn het resultaat van een groepsrechtszaak (class action suit) die in 2020 is aangespannen door de advocatenkantoren Hagens Berman en Sperling & Slater tegen Google. Hagens Berman won vorig jaar een vergelijkbare zaak tegen Apple waarbij 100 miljoen dollar voor iOS-ontwikkelaars beschikbaar kwam.

De kern van het probleem was in dit geval dat Google concurrerende app stores geen toegang gaf tot het eigen Android-platform en dat het ontwikkelaars een erg hoog tarief (30%) rekende voor het gebruik van de Google Play Store. Die zogeheten app-taks geldt zowel bij de verkoop van apps als ook bij in-app-aankopen. Google hanteert sinds 2021 een gelaagd afdrachtmodel, waarbij over de eerste miljoen aan inkomsten per jaar maar 15% hoeft te worden afgedragen.

Andere appstores mogelijk

De zaak is uiteindelijk geschikt, omdat beide partijen geen zin hadden in een jarenlang voortslepend juridisch conflict met onzekere uitkomst. In de schikkingsovereenkomst belooft Google aanpassingen aan Android 12 zodat het makkelijker wordt voor alternatieve appstores om software voor Android-telefoons aan te bieden. Ook de Developer Distribution Agreement wordt aangepast zodat ontwikkelaars gebruikers in hun app ook naar andere appstores mogen verwijzen. Dat kunnen dan eigen appstores zijn, maar ook app-winkels van derde partijen. Niet elke app-maker hoeft dus ook appstore-uitbater te zijn of worden.

De schikking die dit alles mogelijk maakt, moet formeel nog wel rond komen. Het gerechtshof in het noordelijk district van Californië moet daarvoor akkoord gaan met de schikking. Daarna krijgen alle ontwikkelaars die in aanmerking komen voor een vergoeding bericht hierover.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.