Overslaan en naar de inhoud gaan

Iets meer vrijheid voor appontwikkelaars na schikking met Apple

Apple heeft na een schikking in de rechtszaak met appontwikkelaars de regels van de App Store een beetje versoepeld, meldt Techzine. Appontwikkelaars mogen gebruikers voortaan mailen over een goedkopere manier voor gebruik van hun app. Wel moeten de ontwikkelaars creatief zijn in hoe ze gebruikers toestemming vragen om hen te mogen mailen. Daarnaast krijgen appontwikkelaars meer opties om de prijzen van hun apps te bepalen.
Apple App Store
© Apple
Apple

De versoepelingen gelden helaas alleen voor Amerikaanse appdevelopers. Voor de rest van de wereld blijft het beleid onveranderd.

Apple pakt 15 tot 30 procent commissie op betalingen die via de Apple Store lopen, zoals abonnementen. Maar als gebruikers een abonnement via de website van de appontwikkelaars afsluiten, wordt ook de commissie die de appmaker betaalt lager. Sinds begin 2021 betaalden ontwikkelaars 30 procent aan commissie, maar begin 2021 is dit voor de kleine appontwikkelaars (met minder dan 1 miljoen dollar omzet per jaar) verlaagd naar 15 procent.

Zo werd het iets interessanter voor developers om ook buiten de Apple Store hun abonnement aan te bieden. Met de schikking wordt het nu een beetje makkelijker om de consument via een mailtje hierover te informeren, al mag dit nog steeds niet binnen de app. Ook moeten gebruikers toestemming geven en zich ook weer kunnen afmelden.

De wijziging volgt nadat Apple met twee Amerikaanse ontwikkelaars schikte voor een rechtszaak die al sinds 2019 liep. Zij klaagden Apple aan voor hun ongunstige beleid van de App Store. Onder andere Epic Games, de maker van Fortnite en Spotify hekelde de regels van Apple. En haalde Epic Games Fortnite zelfs uit de App Store. In totaal maakt Apple nu zeven afspraken met de ontwikkelaars. 

Coronafonds

Daarnaast komt Apple met een coronafonds, waarmee zij 100 miljoen dollar (ongeveer 85 miljoen euro) uitkeren aan kleine appontwikkelaars in Amerika. Een van de vereisten is dat zij minder dan 1 miljoen dollar in de App Store per kalenderjaar verdienden in de periode 4 juni 2015 en 26 april 2021. Ook krijgen kleine ontwikkelaars meer vrijheid om de prijzen van hun apps te bepalen. Eerst waren er 100 opties, en dat worden er vijfhonderd.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in