Overslaan en naar de inhoud gaan

Google halveert Play Store-commissie ontwikkelaars op abonnementen

Google verlaagt per januari de commissie op abonnementen die zijn afgesloten via de Play Store-appwinkel van 30 naar 15 procent. De lagere commissie betekent dat ontwikkelaars meer gaan verdienen aan hun apps en games. Google gaat de commissie op e-books en muziek- en videostreamingsdiensten bovendien verlagen van 15 naar 10 procent.
Android appstore
© Google
Google

Google voert het lagere commissiemodel op 1 januari 2022 in, schrijft het in een blogpost. Ontwikkelaars die apps en games met een abonnementsmodel aanbieden via de Play Store-appwinkel op Android-apparaten, dragen vanaf die datum 15 procent commissie af aan Google.

Nu is dat nog 30 procent en zakt de commissie naar 15 procent zodra de gebruiker aaneengesloten een jaar betaalt voor een abonnement. Maar weinig gebruikers doen dat een jaar lang, zo hebben ontwikkelaars Google laten weten. Om die reden geldt het  tarief van 15 procent voortaan vanaf het begin van een abonnement. 

Streamingsdiensten betalen 10 procent

Ontwikkelaars die zijn aangesloten bij Google's Play Media Experience-programma, betalen nu al (minimaal) 15 procent commissie. Dit tarief zakt naar minimaal 10 procent, aldus Google. Het lagere tarief geldt voor ontwikkelaars van video-apps en muziek-apps die het grootste deel van hun inkomsten halen uit streaming. Ook uitgevers van e-books, audioboeken en strips komen in aanmerking voor de verlaagde commissie. Zij gaan dus meer verdienen aan hun werk en kunnen ervoor kiezen om de hogere opbrengsten te verdelen onder artiesten. 

Toezichthouders onderzoeken commissiemodellen 

De keuze van Google om lagere commissies te rekenen, gaat het techconcern minder geld opleveren. Dat het bedrijf de keuze toch maakt, zal vermoedelijk deels te maken hebben met de druk van overheidstoezichthouders. Die houden de commissiemodellen van Google en concurrent Apple (met de App Store) onder een vergrootglas. Eén van de redenen is dat gameontwikkelaar Epic Games rechtszaken voert tegen Google en Apple omdat het geen gebruik wil maken van de verplichte betalingssystemen van Google en Apple.

Epic Games wil een eigen betalingssysteem in zijn games gebruiken met een lagere commissie - iets dat Google en Apple verbieden. De rechtszaken lopen nog en zijn belangrijk voor de toekomst van de commissiemodellen van de twee mobiele besturingssystemen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in