Development

Infrastructuur
Onderzoeksproject naar kwantumcomputing in financiële sector

Onderzoeksproject naar kwantumcomputing in financiële sector

Het onderzoeksproject van Qusoft en ABN Amro toetst de ideeën op hybride computers.

13 september 2019

Het onderzoeksproject van Qusoft en ABN Amro toetst de ideeën op hybride computers.

Het Amsterdamse onderzoeksconsortium QuSoft gaat samenwerken met ABN Amro bij een verkenning van de kansen en mogelijkheden van kwantumsoftware en kwantumcomputers in de financiële sector. Daartoe gaan de twee partijen een tweejarige samenwerking DisQuover aan.

Omdat een bruikbare kwantumcomputer nu nog niet beschikbaar is, toetsen de onderzoekers binnen DisQover op zogeheten hybride computers. Deze computers verenigen de verwerkingsmogelijkheden en opslagcapaciteit van huidige (super)computer met de rekenkracht van een kwantumcomputer.

Het Amsterdamse Qusoft betreedt door de samenwerking een nieuw onderzoeksterrein. Directeur Harry Buhrman: "QuSoft heeft op het gebied van kwantumalgoritmen de expertise in huis om nieuwe en toekomstige uitdagingen van organisaties te koppelen aan de computer van straks. Met DisQover willen we leren hoe we kwantumalgoritmen toepasbaar krijgen en ze ook zo snel mogelijk breed beschikbaar maken."

Data van financiële transacties

Volgens de twee partijen zouden kwantumcompers geschikte hulpmiddelen kunnen zijn om bijvoorbeeld data van financiële transacties te verwerken en te monitoren. De hoeveelheid te verwerken data neemt momenteel exponentieel toe in de financiële sector door nieuwe producten en toepassingen. Een normale computer zal straks niet meer voldoen om binnen de gewenste tijd berekeningen te doen.

“Kwantumalgoritmen kunnen dan helpen om afwijkingen in die data snel te constateren, bijvoorbeeld bij aanvallen op het transactieverkeer. Daarnaast kunnen ze helpen om nauwkeurige risico-inschattingen te maken”, aldus de twee partijen in een persbericht.

Buhrman ziet ook toepassingen. "Denk bijvoorbeeld aan medische behandelingen die op maat gemaakt worden, en daardoor veel effectiever kunnen zijn. Om dat te bereiken moet je veel DNA- en moleculaire data kunnen verwerken. Maar ook economisch en milieutechnisch zijn er veel kansen, zoals logistieke oplossingen voor het optimaal bevoorraden van fysieke filialen. Of een perfecte dienstregeling voor het openbaar vervoer met op elk moment precies de juiste capaciteit."

Een andere route die onderzoekers gaan verkennen, is het gebruik van kwantumsimulatoren. Die moeten een indicatie geven van hoe nieuwe kwantumalgoritmen kunnen voldoen aan de toekomstige kwantumhardware.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.