Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft geeft gas op ontwikkeling kwantumcomputer

Kwantumcomputing krijgt bij Microsoft een extra impuls met het binnenhalen van een aantal voormalige Qualcomm-technici en managers die een plek hebben gekregen in het kwantumteam.
Developing a topological qubit
© Microsoft
Microsoft

Microsoft werkt al enkele jaren aan de ontwikkeling van kwantumtechnologie. Het bedrijf werkt daartoe onder meer samen met QuTech in Delft. Volgens Microsoft-watcher Mary Jo Foley van ZDNet is het team recent aangevuld met vier specialisten die bij Qualcomm vandaan komen. De eerste berichten daarover verschenen overigens in The Information.

Microsoft schetste in juni al zijn strategie met betrekking tot kwantumcomputing in een officiële cloudblog. Het wordt steeds duidelijker dat kwantumcomputing ook in de nabije toekomst een rol krijgt naast de huidige computers in plaats van deze compleet te vervangen. Sommig taken waarvoor de kwantumcomputer erg geschikt is, zullen van het klassieke computerplatform worden overgeheveld naar het kwantumplatform, net zoals nu al grafische processoren worden ingezet voor het afhandelen van bepaalde taken. Daarvoor is dus een goede integratie van de platformen belangrijk.

Kwantum as a service op Azure

Microsoft ziet Azure als het cloudplatform waar die integratie goed voor elkaar te krijgen is. In de Azure datacentra kunnen de verschillende systemen worden bijgeschakeld en aangeboden als een geïntegreerde clouddienst.

Voor het zover is zijn echter nog cruciale stappen nodig voor het creëren van een kwantumcomputing-hardwareplatform, dat voldoende stabiel is. Daarnaast is er nog heel wat werk te verzetten voor het bouwen van de juiste algoritmen en de rest van de softwarestack nodig om de hardware aan te sturen. Microsoft heeft wel al een Quantum Computing Development Kit gebaseerd op Visual Studio. Microsoft heeft ook al een Azure simulator for large-scale quantum solutions waar programmeurs gebruik kunnen maken van een 40 qubit systeem.

The Information ontdekte dat een aantal mensen uit het ARM server-team van Qualcomm waren overgestapt naar Microsoft. Mary Jo Foley leidde af uit hun LinkedIn-profielen dat zij een plek krijgen in het kwantumteam bij Microsoft.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in