Beheer

Privacy
Facebook

Noorse boete dreigt voor Facebook-moeder vanwege datadoorgifte

Boete moet Meta motiveren om aan dataregels te voldoen.

23 augustus 2022

Boete moet Meta motiveren om aan dataregels te voldoen.

De Noorse privacytoezichthouder wil dat Meta - het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp - een boete krijgt voor het doorgeven van data van Europese gebruikers naar de VS, terwijl dit niet meer mag. De privacywaakhond in Ierland waar Meta zijn EU-hoofdkantoor heeft, zei in juli dit jaar dat dit niet meer mocht. Aan die uitspraak hangt vooralsnog echter geen boete.

Het Europees Hof van Justitie besloot in 2020 dat het Privacy Shield geschrapt moest worden. Met de transatlantische overeenkomst Privacy Shield werd geregeld dat data van Europese burgers doorgegeven konden worden naar de Verenigde Staten. Sinds het klappen van Privacy Shield zijn de gegevens juridisch gezien niet goed genoeg beschermd voor Europeanen, omdat de Amerikaanse overheid mogelijk kan meekijken. Daarom mogen de data voorlopig niet meer zomaar doorgegeven worden. 

'Weinig tot geen drijfveren'

De Ierse privacywaakhond maakte daarom in juli dit jaar in een ontwerpbesluit kenbaar dat Meta moet stoppen met gegevensoverdracht tussen de EU en de VS. Maar daaraan zit dus geen verdere boete verbonden, tot ongenoegen van de Noorse privacytoezichthouder, zo blijkt uit een document dat Politico in handen heeft. Volgens de toezichthouder zijn er zonder boete weinig tot geen drijfveren om te voldoen aan de huidige regels. 

"Op basis van de feiten in deze zaak zien we niet in hoe Meta zijn data-uitwisseling door heeft kunnen zetten als het zich aan de AVG zou hebben gehouden", aldus de toezichthouder. De schending van de regels is bovendien "erg serieus". "Hoewel bevelen, limieten en verboden over het algemeen bedoeld zijn om toekomstige gegevensverwerkingen in lijn met de AVG uit te voeren, is een administratieve boete bedoeld om overtredingen in het verleden af te straffen en heeft het een bestraffende werking." Daarom zou een boete ook in deze zaak op zijn plek zijn. 

Definitief besluit vertraagd

Eerder deze maand werd al duidelijk dat een definitief besluit van de Ierse toezichthouder in de zaak vertraagd is, omdat de organisatie nog wacht op een akkoord van andere Europese privacytoezichthouders. Toen werd ook bekend dat er bezwaren zijn ingediend door andere EU-regelgevers. Vermoedelijk gaat het nog zeker enkele maanden duren voor de bezwaren opgelost zijn. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.