Management

Juridische zaken
meta

Europese bureaucratie voorkomt voorlopig nog een einde aan Facebook en Instagram

Collega-toezichthouders dienen bezwaar in tegen Iers ontwerpbesluit.

© Shutterstock Dennis Diatel
16 augustus 2022

Collega-toezichthouders dienen bezwaar in tegen Iers ontwerpbesluit.

Het ontwerpbesluit van de Ierse privacywaakhond waarin Facebook en Instagram gesommeerd worden om te stoppen met gegevensoverdracht naar de Verenigde Staten ligt voorlopig stil. Het proces zit muurvast vanwege Europese bureaucratie, zo meldt Politico.

Europeanen hoeven ieder geval nog niet te vrezen dat Facebook en Instagram deze zomer offline gaan op basis van het Ierse ontwerpbesluit, dat momenteel door regelgevers uit allerlei EU-landen wordt bestudeerd en nog moet worden goedgekeurd.  

In juli meldde Politico dat de Ierse privacytoezichthouder Facebook-eigenaar Meta gesommeerd heeft om te stoppen met grote hoeveelheden gegevens waaronder familiefoto's en privéberichten versturen vanuit Europa naar de VS. De Ierse beslissing volgde op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in 2020, waarmee het Privacy Shield klapte. In de VS zijn de gegevens sindsdien juridisch gezien niet goed genoeg beschermd voor Europeanen, omdat de Amerikaanse overheid mogelijk kan meekijken.

Meta heeft herhaaldelijk aangegeven dat het Ierse besluit om gegevensoverdracht te staken betekent dat Facebook en Instagram in Europa offline zullen gaan. Maar zover is het nog niet: de Ierse autoriteit wacht nog op een akkoord van andere Europese privacy-waakhonden. Een woordvoerder van de Ieren meldt aan Politico dat er bezwaren zijn ingediend door andere EU-regelgevers, waardoor een definitief besluit vertraagd is.

Onderhandelingen

Vermoedelijk gaat het nog zeker enkele maanden duren voordat de bezwaren worden opgelost, zo schrijft Politico. Bij eerdere bezwaren op besluiten duurde de aanpassingen zo’n vier maanden. Wanneer ze niet worden weggenomen door de Ieren, wordt het Europees Comité voor gegevensbescherming ingeschakeld voor een eindoordeel. Dat zou het proces met nog een maand extra vertragen.

Met het voorlopige uitstel wint Meta tijd, omdat onderhandelaars van Europa en de VD intussen hard werken aan een nieuw Privacy Shield. Een akkoord hierover wordt volgens Politico begin 2023 verwacht. Daarmee kan Meta weer als vanouds gegevens versturen van Europa naar de VS.

Lees meer over
1
Reacties
M. Commandeur 18 augustus 2022 22:34

Nòg een reden om (alvast maar) te stoppen met Facebook. Naast van het Russisch gas af gaan lijkt stoppen met deze Amerikaanse gast (Zuckerberg) mij een verstandige keuze.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.