Management

Branche
Nieuw BIT gaat op termijn op zoek naar directeur

Nieuw BIT gaat op termijn op zoek naar directeur

Het adviescollege gaat ook adviseren over onderhoud en beheer. 

© CC BY-SA 2.0,  risastla
15 januari 2021

Het adviescollege gaat ook adviseren over onderhoud en beheer. 

Het Adviescollege ICT-toetsing, waarin het Bureau ICT-toetsing is opgegaan, is nog altijd op zoek naar een vaste directeur. Sinds het vertrek van hoofd BIT Cokky Hilhorst, in april 2019, worden de taken van het hoofd en nu die van secretaris-directeur ingevuld door Sander van Amerongen.

Een woordvoerder van het adviescollege laat desgevraagd aan AG Connect weten dat de eerste aandacht van het adviescollege momenteel uitgaat naar de inrichting van de uitbreiding van de taakstelling van het adviescollege. “Met het oog op deze ontwikkeling bekijkt het adviescollege op welk moment de vacature van Secretaris-directeur wordt opengesteld.”

Ook beheer en onderhoud

Het BIT toetste de slagingskans van ICT-projecten met een ICT-component van meer dan vijf miljoen en gaf adviezen ter verbetering. Dat zal het adviescollege ook doen, en het gaat zich ook richten op beheer- en onderhoudsactiviteiten op het gebied van ICT en daar advies over geven aan bewindslieden en aan het parlement. Het BIT voerde in 2020 twee pilots uit om te kunnen adviseren over onderhoud, een bij de Belastingdienst en een bij DUO. Die pilots lopen ook in 2021 nog door. 

Het Adviescollege ICT-toetsing is sinds 2021 van start. Met dit besluit wordt invulling gegeven aan de toezegging van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om het BIT te positioneren als een permanente, op afstand geplaatste toetsingsautoriteit met een eigen wettelijke grondslag. Die wens hadden experts en betrokkenen. Het BIT heeft de afgelopen jaren heeft laten zien dat het kritisch is. Na BIT-rapporten werden al verschillende projecten stopgezet, bijvoorbeeld het project INSPECT van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de bouw van de Basisregistratie Personen (BRP).

Wat er wel nog moet gebeuren is het opstellen van een instellingswet waarmee de wettelijke grondslag voor het adviescollege wordt gecreëerd. “Daarom is een tijdelijke grondslag gecreëerd via het Instellingsbesluit Adviescollege ICT-toetsing. Met het opstellen van de instellingswet is inmiddels een start gemaakt. Het streven is om deze wet per 1 januari 2022 in te laten gaan”, aldus de woordvoerder.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.