Management

Branche
contract

Nederlands bedrijf ontwikkelt algoritmen voor contractenbeheer

Contracten scannen op prijsklasse.

© CC 2.0 Generic,  delphinmedia
16 juli 2021

Contracten scannen op prijsklasse.

De Nederlandse startup Spense is onlangs begonnen met de ontwikkeling van algoritmen om contracten voor mkb-bedrijven te scannen op de prijsklasse, het duurzaamheidsniveau en de mate van flexibiliteit. Onder meer contracten voor leaseauto’s, verzekeringen, energiecontracten, telefonie en drukwerk kunnen ermee gelezen worden. Daarover schrijft Sprout deze week.

Het bedrijf maakt gebruik van zogeheten ‘optical character recognition’ (OCR), een vorm van kunstmatige intelligentie waarmee leasecontracten automatisch kunnen worden gescand op zaken als prijs, type auto en de opzegdatum. Een algoritme vergelijkt bijvoorbeeld meerdere aanbieders op CO2-uitstoot. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoe duurzaam een offerte is. De software is nog altijd in ontwikkeling, zo geven de makers aan. “We kunnen dagelijks nieuwe functies releasen.”

Het bedrijf heeft nu 4 fte’s in dienst en er zijn zo’n vijftig klanten aangesloten. Tegenover Sprout laat de startup weten dat er een bedrag van zo’n 1 tot 3 miljoen nodig is om door te groeien in Nederland. “Over twee tot drie jaar verwachten we internationaal stappen te kunnen zetten.”

Algoritmen in de financiële wereld

In de financiële wereld wordt steeds meer overgelaten aan algoritmes en kunstmatige intelligentie. Dat gebeurt niet alleen bij contracten, maar ook bijvoorbeeld in de flitshandel. Een risico bij algoritmes die zélf keuzes maken over wat ze wel en niet kopen, is dat de gevolgen desastreus kunnen zijn als het fout gaat. AG Connect schreef hierover uitgebreid in een speciale fintech-editie.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.