Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Elon Musk

Musk zelf lauw over bètaversie zelfrijdende auto

Musk: "Het is niet bepaald fantastisch".

Tesla-CEO Elon Musk © Tesla
26 augustus 2021

Musk: "Het is niet bepaald fantastisch".

Elon Musk, de CEO van Tesla, is niet onder de indruk van de nieuwste bètaversie van zijn software voor zelfrijdende auto's. Hij geeft op Twitter aan niet onder de indruk te zijn. "Het AI-team doet er alles aan om het product zo snel mogelijk te verbeteren." Maar de vraag is of hij zijn zelfgestelde deadline voor Level 5, een volledig autonoom rijdende auto, eind dit jaar haalt.

In zijn tweet meldt Musk dat het ontwikkelteam achter de FSD-software (Full Self-Driving) probeert om een toepassing voor zowel de snelweg als wegen in steden te maken. Maar "het vraagt een enorme hertraining van het neurale netwerk". Het is niet duidelijk of het vertrouwen van Musk in het vermogen van de algehele Tesla AI nu verminderd is. Wel is de software van de autofabrikant aan ingrijpende veranderingen onderhevig. Zo kondigde Musk eerder nog aan dat er een flinke, fundamentele herziening van de software zou komen in de aankomende versie 10.

De hoogste baas van Tesla heeft meerdere malen laten weten dat de AI-uitgeruste auto's van zijn bedrijf volledig zelf kunnen rijden. Maar uit video's van bètatesters blijkt dit niet het geval. Zo doet de auto het op kritieke momenten niet goed. Op een video is te zien dat een van de auto's zichzelf naar een gat in de weg stuurt.

Deadline

In 2016 zei Musk al te verwachten dat het nog maar een paar jaar zou duren voordat er volledige autonome auto's op de weg zouden zijn, die dan dus Level 5 aan AI hebben bereikt. Maar nu enkele jaren later blijkt dat in praktijk nog steeds niet het geval.

Eind dit jaar zou het dan toch eindelijk zover zijn, verzekerde de techtopman nog eerder dit jaar. Dan zou hij Level 5 bereiken met zijn elektrische auto's en zouden Tesla's dus zelf rijden zonder dat er een mens aan te pas komt. Op dit moment bevindt de AI-software van Tesla zich nog op Level 2. Het is niet duidelijk of Musks beoogde deadline nu in het gedrang komt door de tegenvallende bèta 9.2 en de herzieningsplannen voor de daarna volgende grote release (versie 10). Volgens de Amerikaanse transportautoriteit zijn de claims van Musk altijd overdreven geweest.

Sommige bètatesters zijn wél onder de indruk van Tesla's zelfrijdende vermogen:

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.