Overslaan en naar de inhoud gaan

Tesla claimt weer zelfrijdende auto bijna af te hebben

Automaker Tesla verwacht nog dit jaar met een auto te komen die volledig autonoom kan rijden. Volgens Tesla-baas Elon Musk is de ontwikkeling van de technologie bijna af. Dat zei hij in een videoboodschap op de World AI Conference in Shanghai. De topman heeft al vaker gezegd dat de technologie zo goed als af is, en eerder hebben experts gesteld dat de claims voor zelfrijdende auto's overtrokken zijn.
Musk, Tesla
© Tesla
Tesla

Volgens Musk heeft Tesla de puzzel van autonoom rijden nagenoeg helemaal opgelost. "Ik heb er vertrouwen in dat we nog voor het einde van het jaar de basisfunctionaliteit zullen hebben van autonoom rijden" zei Musk. "Er zijn geen fundamentele uitdagingen meer." Hij claimt dat het behalen van Level 5 autonomie binnen bereik is voor zijn bedrijf. Dit betekent dat een auto volledig zonder input van een menselijke chauffeur kan rijden.

Miljarden voor mobiliteitsdiensten

Tesla is in een strijd verwikkeld met onder meer Waymo van Google-moeder Alphabet en Cruise van General Motors om de eerste 100 procent zelfrijdende auto te presenteren. Een miljardenmarkt qua autoverkoop en mobiliteitsdiensten staat op het spel, maar ondertussen ook een miljardenmarkt qua beurswaarde voor de betrokken bedrijven. Modellen van Tesla die nu al op de weg rijden, zijn al wel semi-autonoom. Het daarvoor gebruikte Autopilot-systeem van Tesla is (in tegenstelling tot wat de naam suggereert) meer een assistent dan echt een automatische piloot die het rijden overneemt. Eerder had de automaker dit wel zo aangeprezen voor de functie 'Navigate on Autopilot'.

Eind vorig jaar heeft Musk al gezegd dat zijn bedrijf in 2020 een vloot van autonome robottaxi's op de markt gaat brengen. Analisten en ook experts hebben sceptisch gereageerd op die 'belofte', omdat het wel erg ambitieus - zo niet onhaalbaar of onveilig - zou zijn om in slechts een jaar tijd dit voor elkaar te krijgen. In contrast met zijn publieke claims over autonoom rijden, heeft Musk in toelichting op de financiële resultaten van Tesla zijn verklaringen afgezwakt. Dit zouden echter 'verduidelijkingen' zijn en niet 'aanpassingen' voor de geuite vooruitzichten van zelfrijdende auto's in de nabije toekomst.

Eerdere belofte Musk: in 2018

Musk is eerder al te optimistisch - of té veelbelovend - gebleken voor de komst van autonome auto's. Zo heeft hij in januari 2016 geclaimd dat mensen binnen twee jaar de mogelijkheid zouden hebben om een auto vanaf de andere kant van het land op te roepen. Een auto zou dan vanuit Los Angeles op zichzelf naar zijn eigenaar in New York kunnen rijden. Het vinden van de route, het rijden van de afstand en ook het vinden plus gebruiken van oplaadstations onderweg zou allemaal autonoom kunnen gebeuren, in 2018. Deze voorspelling van Musk is niet uitgekomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in