Management

Juridische zaken
Profiel Elon Musk voor Twitter-logo

Musk weigert nu weer consultants te betalen, die hielpen bij Twitter-overname

Opnieuw een rechtszaak over wanbetaling door miljardair.

23 januari 2023

Opnieuw een rechtszaak over wanbetaling door miljardair.

Twitter-eigenaar Elon Musk wordt weer aangeklaagd voor het niet voldoen aan contractuele, financiële verplichtingen. Het gaat nu om niet betaalde facturen van een consultingfirma die door Twitter was ingehuurd nadat Musk ineens wou afzien van de overeengekomen koop van dat social network. Het toenmalige Twitter-bestuur heeft Musk daarvoor aangeklaagd en de dreigende rechtszaak dwong Musk om de afgesproken koop van 44 miljard dollar alsnog door te zetten.

De rechtszaak over het afblazen van de overname is dus niet doorgegaan, maar consultants van Charles River Associates (CRA) hebben daar wel werk voor verricht. In de maanden augustus, september en oktober van vorig jaar hebben experts van CRA de managers en juristen van Twitter bijgestaan. Uiteindelijk zag het er naar uit dat Musk die rechtszaak zou gaan verliezen en dus besloot de Tesla-topman zich toch maar te houden aan de oorspronkelijk overeengekomen deal. CRA heeft echter nog openstaande facturen bij het bedrijf dat sinds oktober in handen van Musk is.

Facturen genegeerd?

Het gaat om een totaal van 2,19 miljoen dollar dat Twitter nog schuldig is aan CRA, aldus de aanklacht die vorige week is ingediend. Daarbij is huidig eigenaar en CEO Musk dus het doelwit. CRA eist betaling van het verschuldigde bedrag plus nog schadevergoeding. Dat laatste zou dan het dubbele of zelfs drievoudige zijn van het verschuldigde bedrag. De eis voor schadevergoeding is gebaseerd de contractbreuk door Twitter wat zich daarbij misleidend zou hebben gedragen, schrijft Ars Technica op uit de aanklacht. Daarnaast rekent CRA rente en bijkomende kosten nu voor deze rechtszaak om zijn beloning te verkrijgen van Musk.

Het consultingbedrijf heeft sinds de overname divers keren geprobeerd om zijn openstaande facturen betaald te krijgen. Musks Twitter zou geen enkele reactie op die reeks van berichten hebben gegeven. Contractueel heeft de CRA-cliënt wel het recht om bezwaar te maken tegen ingediende facturen, maar dat moet dan binnen vijf werkdagen worden aangegeven. 

De nieuwe eigenaar heeft na de overname niet alleen het gros van toenmalige management ontslagen, waarmee hij eerst de overname was overeengekomen. Musk heeft ook grofweg de helft van het Twitter-personeel ontslagen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.