Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister wil druk op Nederlandse ‘criminele’ hostingbedrijven verhogen

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid gaat meer druk uitoefenen op Nederlandse hostingbedrijven die al dan niet bewust buitenlandse cybercriminelen en kinderpornoverspreiders faciliteren. Dat meldt ze na aandringen van de Tweede Kamer.
hosting, servers, datacenter
© Freedom Internet
Freedom Internet

Onder meer Kamerleden Songül Mutluer (PvdA) en Queeny Rajkowski (VVD) drongen bij de minister aan op een hardere aanpak van deze bedrijven, hoewel het juridisch gezien erg lastig is om tussenpersonen direct verantwoordelijk te maken.

De minister gaf daarop tegenover Rajkowski aan dat er wordt gevraagd aan de Politie en Justitie of zij nog ruimte zien om proactiever tegen deze partijen op te kunnen treden. Mutluer drong aan op reguleren op Europees niveau. “Bij de onderhandelingen over de Digital Services Act heeft Nederland ervoor gepleit om hostingbedrijven een zorgplicht op te leggen, zodat we hier verder in gaan, maar daar hebben we niet genoeg steun voor gekregen bij andere landen”, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

Op dit moment kunnen Politie en Openbaar Ministerie weinig anders doen dan de hosting-sector te bewegen om misbruik van hun diensten tegen te gaan. De politie heeft daarom een brief geschreven aan een aantal hostingbedrijven om contracten te herzien. Kamerleden geven aan dat dit niet voldoende is.

Adequaat optreden tegen misbruik

De hoop is ook dat de sector zelf preventieve maatregelen zal nemen. “Die moet daar echt zelf mee aan de slag. Zo zien we dat vele hostingproviders zelf al adequaat optreden tegen misbruik. Dat doen ze door het volgen van de Gedragscode Abusebestrijding. De maatregelen in deze gedragscode die ze kunnen treffen, helpen ook om criminaliteit via hostingbedrijven tegen te gaan”, aldus de minister.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in