Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet wil hostingproviders kunnen aanspreken op illegale inhoud

Hostingaanbieders worden met het Digital Services Act verplicht om notificatiemechanismes in te stellen voor illegale inhoud. Wanneer de illegale inhoud daarna niet prompt verwijderd wordt, kunnen hostingproviders hun beperkte aansprakelijkheid verliezen.
hosting, servers, datacenter
© Freedom Internet
Freedom Internet

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid meldt dat in antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. Hij wilde onder meer weten hoe de minister cybercriminelen die via Nederlandse hostingproviders illegale activiteiten ontplooien gestopt gaan worden. De minister schrijft dat in het voorstel van de Digital Services Act onder meer staat dat hostingaanbieders verplicht een toegankelijk notificatiemechanisme moeten instellen waarbij illegale inhoud gemeld kan worden,

In de notificatie wordt verduidelijkt dat hostingproviders hun beperking van aansprakelijkheid kunnen verliezen wanneer zij na een melding van illegale inhoud deze niet prompt verwijderen of ontoegankelijk maken. Volgens de minister steunt het kabinet de invoering van deze maatregelen.

“Het belang van een schoon en veilig internet en de rol die tussenpersonen zoals hostingproviders hierin spelen, is groot en zal steeds in EU-verband benadrukt worden”, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

Voorlichtingsplan

Het ministerie gaat daarnaast ook in kaart brengen welke behoeften van bedrijven en overheden er zijn bij het weerbaarder worden tegen cybercriminaliteit. In een aangenomen motie werd onlangs verzocht om met een voorlichtingsplan te komen voor ondernemers met concrete maatregelen voor betere bescherming tegen digitale dreiging. “Het ministerie van BZK ziet het als haar taak kaderstellend, ondersteunend, en waar nodig aanjagend te zijn naar alle overheidslagen.”

Het op orde hebben en houden van informatiebeveiliging blijft echter primair een taak voor de individuele overheidsorganisaties zelf. Dat geldt ook voor bedrijven. “Bedrijven zijn verantwoordelijk voor hun eigen cybersecurity en moeten hiervoor de juiste maatregelen treffen. De overheid kan daarbij ondersteuning bieden”, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in