Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: HPZone van GGD moet écht worden vervangen

Minister Hugo de Jonge houdt vast aan de vervanging van HPZone, ondanks de zorgen van het RIVM. In een brief aan de Tweede Kamer laat de minister weten dat onderzoek van externe IT-deskundigen noopt tot versnelde vervanging van HPZone (Lite). Als alternatief wordt onder andere gekeken naar het systeem go.data dat door de wereldgezondheidsorganisatie WHO is ontwikkeld.
covid-19 test
© CC0 - Pikist.com
CC0 - Pikist.com

Nadeel van het systeem van WHO is dat de broncode ervan niet openbaar is, schrijft de minister. Daarnaast kijken de GGD’en en GGD GHOR nog naar andere systemen. Daaronder bevindt zich GGD Contact, een oplossing die door De Jonge's ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) samen met de GGD’en wordt ontwikkeld. GGD Contact is een app waarmee burgers zelf de contactgegevens kunnen delen van mensen die besmettingsrisico lopen voor het bron- en contactonderzoek van de GGD. Naast deze toepassing zijn er nog andere alternatieven die nu ook worden onderzocht.

Wildgroei en decentralisatie

HPZone is één van de drie systemen die worden ingezet voor het testen- en traceren van besmettingen met Covid-19. HPZone wordt gebruikt voor het bron- en contactonderzoek. Daarnaast is er nog CoronIT, ook voor het bron- en contactonderzoek én voor het vastleggen van vaccinaties. Verder is er nog Osiris dat door het RIVM wordt gebruikt voor het monitoren van de verspreiding van het virus.

De Jonge schrijft in zijn brief dat de urgente behoefte aan een vervanging midden in de pandemie vraagt om een landelijke aansturing. Dat zeiden experts ook al tegen AG Connect. Een van de experts merkte op dat een sterk gedecentraliseerde organisatie minder goed in staat zal zijn om de landelijke pandemie administratief te faciliteren. De Jonge ziet dat nu ook en heeft GGD GHOR Nederland daarom gevraagd de vervanging van HPZone landelijk te coördineren. Het ministerie van VWS zal daarbij op verzoek van GGD GHOR Nederland optreden als opdrachtgever.

Nieuwe CIO

De implementatie van dit nieuwe systeem wordt wellicht begeleid door een nieuwe CIO. Die wordt de komende periode aangesteld, schrijft De Jonge in zijn brief. GGD GHOR heeft nu geen CIO, maar de procedure hiervoor is opgestart, aldus VWS-bewindsman.

In zijn brief gaat De Jonge ook kort in op de monitoring en logging van de GGD-systemen. Dat gebeurt nog altijd handmatig blijkt uit de tekst van de minister. Hij schrijft: "De gespecialiseerde interne en externe teams zijn dagelijks bezig met het herkennen van verdachte patronen en het opvolgen van verdacht gedrag. Dit blijven zij doen tot en met de implementatie van automatische en continue monitoring eind maart.”

Exportfunctie nu écht uit

Een andere maatregel die is genomen na bekendmaking van het geruchtmakende GGD-datalek is het uitschakelen van de export- en printfunctie. Die is nu écht uitgeschakeld, aldus de minister. Tijdens het debat in de Tweede Kamer was daar nog wat onduidelijkheid over. En ook de toegang tot data en de zoekmogelijkheden daarin zijn aan banden gelegd. “Medewerkers van de callcenters voor testen en vaccineren hebben alleen nog toegang tot gegeven van personen die getest/gevaccineerd zijn of moeten worden als zij beschikken over een aantal specifieke [gegevens - red.] (systeemnummer, patiëntnummer of BSN) of combinaties van gegevens”, schrijft de minister.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in