Development

Datamanagement
Corona

RIVM bezorgd over migratie naar nieuw GGD-systeem

"Timing is uiterst ongelukkig."

© Shutterstock M-Foto
3 februari 2021

"Timing is uiterst ongelukkig."

Het RIVM heeft flinke zorgen over het vervangen van één van de coronasystemen van de GGD. Het gaat om HPZone Lite, dat door de GGD gebruikt wordt bij het bron- en contactonderzoek. HPZone is één van de systemen betrokken bij het grote datalek dat vorige week bekend is geworden. 

De GGD's willen stoppen met het gebruik van HPzone. Het besluit voor deze exit is vorige week bekend gemaakt door portefeuillehouder bron- en contactonderzoek bij de GGD's en directeur publieke gezondheid bij de GGD-regio Brabant-Zuid-Oost Ellis Jeurissen. Zij vertelde dit in gesprek met het NRC. "We werken op dit moment met man en macht aan de overstap naar een ander, veel veiliger portaal. Je wil niet dat mensen zich niet meer laten testen, omdat ze zich zorgen maken over hun gegevens", aldus de portefeuillehouder.  

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft echter zorgen over de invoering van dat nieuwe systeem, zo schrijft het in een brandbrief aan het ministerie van Volksgezondheid. De organisatie is bang dat de aanvoer van data daardoor onderbroken wordt. HPZone is namelijk direct gekoppeld aan Osiris, het RIVM-systeem voor contactmonitoring en clusterinformatie.

'Toegang tot data in gevaar'

"De timing van overgaan naar een nieuw registratiesysteem is uiterst ongelukkig. We verkeren in een lockdown, er komen nieuwe virusvarianten op, en de vaccinatiecampagne is net opgestart. We staan daarnaast aan de vooravond van een periode dat er mogelijk nieuwe maatregelen dan wel versoepelingen komen", schrijft het RIVM. "Dat alles dient gebaseerd te zijn op recente en complete data; en toegang hiertoe is nu in gevaar."

Ook wijst het RIVM erop dat een nieuw registratiesysteem voor extra werklast kan zorgen voor de medewerkers van de GGD. Daardoor zou het bron- en contactonderzoek mogelijk eerder afgeschaald moeten worden. Dat heeft weer een negatief effect op de bestrijding van het COVID-19 virus én ook op het noodzakelijke zicht houden op de verspreiding van het virus.

Eisen vóór overgang

Om problemen te voorkomen, heeft het RIVM een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden voor het nieuwe systeem live kan gaan. Zo moet het nieuwe systeem "uiterst goed getest" worden. Daarbij moet een 'aanlooptijd' ingeruimd worden, want het RIVM heeft tijd nodig om de nieuwe aanvoer te verwerken in analyses, rapportages en de aanmaak van open datasets.

"Het is hierbij van belang dat alle GGD’en geheel over zijn op het nieuwe systeem en dat de data van alle 25 GGD’en via eenzelfde datastroom loopt. Verlies van historische data uit HPZone dient, zowel voor de GGD als voor het RIVM, voorkomen te worden door opname van deze data in het nieuwe systeem."

Simultaan draaien

Het RIVM heeft naar eigen zeggen twee weken de tijd nodig om het oude systeem naast het nieuwe systeem te laten lopen voor een controle op volledigheid, kwaliteit en nauwkeurigheid. De nieuwe datastromen moeten exact dezelfde variabelen leveren met dezelfde kenmerken. Daarnaast moet het systeem alle mogelijkheden bevatten die het huidige HPZone ook heeft op het gebied van het aanmaken van contacten en het definiëren en aanmaken van clusters.

Lees meer over
6
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 04 februari 2021 09:51

Erger misschien is nog het totale gebrek aan ICT-kennis bij politici die er inmiddels de beslissingen over willen nemen. Jaren terug sprak ik Zsolt Szabo (VVD kamerlid toentertijd) na een bijeenkomst over IT-beleid in Nederland: hij merkte dagelijks dat alles wat het ontvangen en zenden van e mails te boven ging al buiten het aandachtsveld van kamerleden viel. Volgens mij is er sindsdien niet veel veranderd, de enige twee kamerleden die er iets van begrepen schijnen na de volgende verkiezingen niet terug te keren, waarna het absolute nulpunt in ICT-kennis wordt bereikt. Overigens staat professionalisme of het gebrek daaraan in Nederland al langer onder druk, denk aan het continue wijzigen van het onderwijs in Nederland vanuit de politiek; de SGP is net opnieuw gestart. De echte professionals in het onderwijs worden op zijn best pas later erbij betrokken. De commissie Dijsselbloem was daar duidelijk over, maar zijn adviezen opvolgen ho maar. Zo gaat het bij ICT voor Covid 19 nu ook.

Anton Opperman 04 februari 2021 09:09

Het is een bekend patroon van handelen in organisaties die te weinig professionaliteit hebben. Zoals een collega van me ooit zei: we hebben een organisatieprobleem... en nemen een nieuw (applicatie)systeem. Ben benieuwd hoe dit uit gaat pakken.

Mr A.F. le Gras 03 februari 2021 12:27

Maar het probleem is toch dat het hier overduidelijk om een gebrek aan professionaliteit gaat. Al deze problemen waren allang bekend, maar er is gewoon niets aan gedaan. Dat HP zone zelfs helemaal niet geschikt was voor een pandemie is al meer dan een jaar geleden vastgesteld. Van scenarioplanning hebben ze bij deze diensten kennelijk ook nog nooit gehoord. De IT is er kortom een zooitje en dus mag je elk denkbaar probleem verwachten bij een move in het heetst van de strijd.

Fred van Ommeren 03 februari 2021 12:01

Goed dat RIVM wijst op de risico's bij het overgaan op het nieuwe GGD systeem. Systeemvernieuwing is immers de grootste oorzaak van storingen; zeker bij de overheid. Dus graag een betere transitie en fall back scenario's zodat er geen problemen zijn.

M r Marcie 03 februari 2021 11:58

Het lijkt me dat dit niet zo moeilijk is. Het is een 'standaard' registratie systeem. Die liggen er genoeg op planken, die wel veilig zijn. Er moet dan nog wel wat gekoppeld worden maar het is geen rocket science.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.