Overslaan en naar de inhoud gaan

RIVM bezorgd over migratie naar nieuw GGD-systeem

Het RIVM heeft flinke zorgen over het vervangen van één van de coronasystemen van de GGD. Het gaat om HPZone Lite, dat door de GGD gebruikt wordt bij het bron- en contactonderzoek. HPZone is één van de systemen betrokken bij het grote datalek dat vorige week bekend is geworden.
SARS-Cov-2 vaccin
© Shutterstock
Shutterstock

De GGD's willen stoppen met het gebruik van HPzone. Het besluit voor deze exit is vorige week bekend gemaakt door portefeuillehouder bron- en contactonderzoek bij de GGD's en directeur publieke gezondheid bij de GGD-regio Brabant-Zuid-Oost Ellis Jeurissen. Zij vertelde dit in gesprek met het NRC. "We werken op dit moment met man en macht aan de overstap naar een ander, veel veiliger portaal. Je wil niet dat mensen zich niet meer laten testen, omdat ze zich zorgen maken over hun gegevens", aldus de portefeuillehouder.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft echter zorgen over de invoering van dat nieuwe systeem, zo schrijft het in een brandbrief aan het ministerie van Volksgezondheid. De organisatie is bang dat de aanvoer van data daardoor onderbroken wordt. HPZone is namelijk direct gekoppeld aan Osiris, het RIVM-systeem voor contactmonitoring en clusterinformatie.

'Toegang tot data in gevaar'

"De timing van overgaan naar een nieuw registratiesysteem is uiterst ongelukkig. We verkeren in een lockdown, er komen nieuwe virusvarianten op, en de vaccinatiecampagne is net opgestart. We staan daarnaast aan de vooravond van een periode dat er mogelijk nieuwe maatregelen dan wel versoepelingen komen", schrijft het RIVM. "Dat alles dient gebaseerd te zijn op recente en complete data; en toegang hiertoe is nu in gevaar."

Ook wijst het RIVM erop dat een nieuw registratiesysteem voor extra werklast kan zorgen voor de medewerkers van de GGD. Daardoor zou het bron- en contactonderzoek mogelijk eerder afgeschaald moeten worden. Dat heeft weer een negatief effect op de bestrijding van het COVID-19 virus én ook op het noodzakelijke zicht houden op de verspreiding van het virus.

Eisen vóór overgang

Om problemen te voorkomen, heeft het RIVM een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden voor het nieuwe systeem live kan gaan. Zo moet het nieuwe systeem "uiterst goed getest" worden. Daarbij moet een 'aanlooptijd' ingeruimd worden, want het RIVM heeft tijd nodig om de nieuwe aanvoer te verwerken in analyses, rapportages en de aanmaak van open datasets.

"Het is hierbij van belang dat alle GGD’en geheel over zijn op het nieuwe systeem en dat de data van alle 25 GGD’en via eenzelfde datastroom loopt. Verlies van historische data uit HPZone dient, zowel voor de GGD als voor het RIVM, voorkomen te worden door opname van deze data in het nieuwe systeem."

Simultaan draaien

Het RIVM heeft naar eigen zeggen twee weken de tijd nodig om het oude systeem naast het nieuwe systeem te laten lopen voor een controle op volledigheid, kwaliteit en nauwkeurigheid. De nieuwe datastromen moeten exact dezelfde variabelen leveren met dezelfde kenmerken. Daarnaast moet het systeem alle mogelijkheden bevatten die het huidige HPZone ook heeft op het gebied van het aanmaken van contacten en het definiëren en aanmaken van clusters.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in