Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw problemen met ICT-systeem van de GGD

Er zijn opnieuw problemen met het ICT-systeem van de GGD. Er zou "geen sprake zijn van een onveilige situatie".
CoronaMelder, coronatest
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de beveiliging van coronatest.nl, de site waarop mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden. Om in te loggen op de site is een DigiD nodig. Daarvoor gelden bepaalde beveiligingseisen. Volgens toezichthouder Logius voldoet de GGD op zes punten niet aan die eisen.

Inmiddels heeft de GGD op vier punten de problemen aangepakt maar "op twee punten is de gestelde termijn niet behaald", schrijft de bewindsman. De GGD overlegt nu met de toezichthouder over de termijn waarop ook aan de laatste twee eisen moet worden voldaan.

Onlangs kwam de GGD nog in opspraak door datadiefstal. Er zijn hiervoor al meerdere mensen opgepakt. Ze worden verdacht van de verkoop van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de coronatesten.

Privégegevens van tienduizenden Nederlanders, waaronder medische gegevens, belandden op straat doordat veel GGD-medewerkers hier toegang tot hadden. Dat werd onthuld door RTL Nieuws. Het probleem was al langer bekend bij de GGD.

Problemen in categorie 'Hoog risico'

Volgens de NOS voldeed de GGD al niet aan een aantal beveiligingseisen sinds de lancering van de site coronatest.nl in augustus. In drie gevallen ging het om problemen van de categorie 'hoog risico' en drie keer werden de deadlines om aan de eisen te voldoen niet gehaald, aldus de NOS die vertrouwelijke stukken over de problemen heeft ingezien.

Het is een nieuwe tegenvaller voor De Jonge. Hij moest eerder in de Tweede Kamer door het stof vanwege de datadiefstal. Hij kreeg toen van veel partijen scherpe kritiek. De Jonge moest toen erkennen dat er onvoldoende aandacht is geweest voor dataveiligheid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in