Development

Software-ontwikkeling
clouddatacenter Microsoft

Microsofts cloud-workstation nu uit te proberen door developers

Dev Box voor cloud-gedreven ontwikkelwerk nu als preview te gebruiken.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Robert Scoble
17 augustus 2022

Dev Box voor cloud-gedreven ontwikkelwerk nu als preview te gebruiken.

Microsoft wil developers én beveiligers bedienen door flexibele workstations voor ontwikkelwerk te bieden als een beveiligde managed service. De Windows- en cloudaanbieder onthult nu de previewfase van zijn Dev Box; virtuele machines (vm's) voor ontwikkelaars. Zij kunnen daarmee makkelijk en snel krachtige computers 'aanzetten' om applicaties te ontwikkelen en testen. In eerste instantie zijn deze cloud-workstations nog wat beperkt qua (virtuele) hardware.

De nu beschikbare preview van Dev Box houdt het namelijk bij acht virtuele processors en 32GB aan geheugen. Dit cloudaanbod voor ontwikkelwerk moet echter opschalen naar 32 virtuele processors en 128GB aan geheugen. De systeemimages zijn voorzien van apps en services die speciaal met oog op developers zijn geselecteerd, schrijft The Verge.

Kant-en-klaar

Gebruik van deze ontwikkelsystemen gebeurt dan via webbrowsers en beheer ervan loopt via cloudabonnementsdienst Microsoft 365. De Dev Box-machines ondersteunen verschillende ontwikkelomgevingen (integrated development environments, IDE's), ontwikkelkits (software development kits (SDK's) en ontwikkeltools. Microsoft verzekert dat elke ontwikkelsoftware die draait op Windows, ook draait op de vm's van Dev Box.

Ontwikkelaars kunnen zich nu aanmelden om dit uit te proberen. Microsoft prijst zijn nieuwe Azure-cloudaanbod niet alleen aan met flexibiliteit voor developers en beheer annex beveiliging voor IT-organisaties. De leverancier wijst ook op problemen in de toeleveringsketen voor hardware, waardoor software-ontwikkelaars soms weken of maanden moeten wachten op de systemen die zij nodig hebben. Dit zou hun dan dwingen tot gebruik van oudere hardware of van niet goed beveiligde privé-apparaten.

Veilig in de cloud?

Daarnaast stipt Microsoft de trend van hybride werken aan, waarbij developers wereldwijd toegang moeten hebben tot middelen van hun werkgevers. Naast flexibiliteit speelt hierbij ook beveiliging weer een rol. Topman Anthony Cangialosi schrijft in de aankondiging van Dev Box nu dat developers in toenemende mate doelwit zijn van geavanceerde cyberaanvallen. Ontwikkelaars hebben immers toegang tot gevoelige broncode en waardevolle klantgegevens, legt hij uit.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.